© Baykuş Haber

“Bayramda sağlığınızdan olmayın”

DİYETİSYEN BANU ÖZBİNGÜL ARSLANSOYU

Kurban Bayramı yaklaşırken, doğru beslenme önerileri ile sağlıklı bir bayram geçirmenin önemini vurgulayan Diyetisyen Banu Özbingül Arslansoyu, özellikle et tüketimine dikkat çekti. Arslansoyu, kırmızı etin yüksek yağ içeriği ve kolesterolden zengin olduğunu belirterek, kronik hastalıkları olan kişilerin yağsız veya az yağlı etleri tercih etmeleri gerektiğini söyledi. Ayrıca etlerin haşlama veya ızgara yöntemiyle pişirilmesini öneren Arslansoyu, etlerin sebzelerle birlikte pişirilmesinin besin çeşitliliğini artıracağını ve mineral emilimini artıracağını dile getirdi.

Mangalın et üzerinde oluşturduğu kanserojen maddelere dikkat çeken Arslansoyu, yüksek ateşte pişirme yönteminin ette kanserojen maddelerin oluşmasına neden olduğunu ifade etti. Bu nedenle mangal veya ızgara yaparken yüksek ateşten kaçınılması gerektiğini belirtti.

Ayrıca etlerin baharatlar ve otlarla marine edilmesinin kanserojen madde oluşumunu azaltabileceğine dikkat çeken Arslansoyu, etlerin tüketilmeden önce dinlendirilmesi gerektiğini ve etlerin kesim sonrası 5-6 saat serin bir yerde bekletilmesi gerektiğini söyledi.

Bayram günü için beslenme önerileri arasında hafif bir kahvaltı ile güne başlamayı, az ve sık aralıklarla beslenmeyi, şerbetli tatlılar yerine sütlü ve meyveli tatlıları tercih etmeyi, tabağın dörtte birini et, dörtte birini tahıl, kalan kısmını ise sebze yemekleri ve salatadan oluşturmayı, bol su tüketmeyi, aç karnına bayram ziyaretine gitmemeyi ve fiziksel aktiviteyi arttırmayı önerdi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER