© Baykuş Haber

Bayramı aileleri yerine arılarının yanında geçiriyorlar

,MUHTEŞEM DOĞASI VE BİN BİR ÇEŞİT BİTKİ ÖRTÜSÜ SAYESİNDE DÜNYA 1’NCİLİĞİ VE İKİNCİLİĞİ ALAN BİNGÖL BALI İÇİN ARICILAR BAYRAMDA BİLE KOVANLARININ BAŞINDAN BİR SANİYE AYRILMIYOR. BAYRAM SABAHI EVDEKİ ÇOCUKLARI İLE BAYRAMLAŞIR BAYRAMLAŞMAZ KOVANLARININ BAŞINA GEÇEN ARICILAR “KALİTELİ BİR BAL SAĞIMI YAPTIĞIMIZ ZAMAN BİZİM BAYRAMIMIZ” OLUR DEDİLER.

Muhteşem doğası ve çeşitli bitki örtüsü ile ünlü Bingöl balı, dünya birinciliği ve ikinciliği kazanarak ünlüdür. Arıcılar, bayram dahil her daim kovanlarının başında çalışarak bu eşsiz balı üretiyorlar. Bayram gününün sabahında aileleri ile bayramlaşan arıcılar, daha sonra kovanlarının yanına geçiyorlar ve "Kaliteli bir bal sağımı yaptığımız zaman bizim bayramımız olur" diyorlar.

Bingöl'ün yüksek yaylalarında bulunan kovanları sürekli kontrol eden arıcılar, bu özel balın üretimine büyük bir özveriyle katkıda bulunuyorlar. Bingöl balı, zengin bitki örtüsü, özellikle Geven, Kekik, Üçgül, Ballıbaba gibi bitkilerin katkısıyla doğal bir şekilde üretiliyor. Üreticiler, bu özel balı elde etmek için yılın yaklaşık 7 ayını arılarıyla birlikte geçiriyorlar.

44 yıl boyunca bal üretimi yapan Abdullah Baylaz, arıları çocukları gibi sevdiğini ve bu işi uzun yıllardır yaptığını belirtiyor. Arıların ürün verdiği zaman, sağım sırasında büyük bir mutluluk yaşandığını ifade ediyor ve "Bizim asıl bayramımız o zamandır" diyor.

Cemal Bahadır ise 35 yıldan fazla süredir bal üretimi yapıyor ve arıları her şeyden çok sevdiğini vurguluyor. Arıcılığın bayram ve seyran tanımadığını söylüyor ve yılın 6-7 ayını arıları ile birlikte çalışarak geçiriyor.

Bingöl Arıcılar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Naim Balon, arıcıları bayram gününde ziyaret ediyor ve onların arılarıyla birlikte olmanın asıl bayram olduğunu söylüyor. Bingöl balının dünya çapında ün kazanmasının nedeninin arıcıların bu işi severek yapması olduğunu belirtiyor ve onların bal kalitesini her geçen gün daha da yükseltmek için çaba gösterdiklerini ifade ediyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER