© Baykuş Haber

Belediyelere sağlığı geliştirme rehberi

SAĞLIK BAKANLIĞI ÜLKE GENELİNDE, YEREL YÖNETİMLERLE İŞBİRLİĞİ SAĞLANARAK TOPLUMUN HAREKETLİ HAYAT KONUSUNDA TEŞVİK EDİLMESİ, SAĞLIKLI ÇEVRENİN OLUŞTURULMASI VE BU KONUDA YAPILAN VE YAPILACAK OLAN İYİ UYGULAMALARIN DESTEKLENMESİ İLE TOPLUM SAĞLIĞININ GELİŞTİRİLMESİ İÇİN BELEDİYELERLE BİR ARAYA GELİYOR.

Sağlık Bakanlığı, yerel yönetimlerle işbirliği yaparak toplumun aktif yaşamı teşvik etmesi, sağlıklı çevreler oluşturması ve sağlıkla ilgili iyi uygulamaları desteklemesi amacıyla belediyelerle işbirliği yapıyor. Bu kapsamda geliştirilen "Sağlığı Geliştiren Belediye (SAGEB) Uygulama Rehberi," yerel yönetimlere rehberlik ederek sağlıklı çevreler oluşturma, fiziksel aktivite, aktif yaşam ve sporu teşvik etme çalışmalarına destek olmayı ve bu çalışmaların izlenebilir olmasını hedefliyor.

Önce şehir sağlık profili oluşturuluyor. Sağlık bilincini artırmak ve fiziksel inaktivite ile mücadele etmek amacıyla Erzurum Sağlık Müdürlüğü tarafından düzenlenen bir toplantıda, Erzurum Büyükşehir Belediyesi ve İlçe Belediyelerinin katılımıyla "Sağlığı Geliştiren Belediye (SAGEB) Uygulama Rehberi" tanıtıldı. Bu rehber, "Şehir Sağlık Profili" oluşturulmasını ve ardından "Şehir Sağlığı Geliştirme Planı" hazırlanmasını öngörüyor. Bu adımlar tamamlandığında, SAGEB Değerlendirme adımlarına göre elde edilen puanların 75 ve üzeri olması durumunda belediyeler, SAGEB kapsamında belirli bir seviyeye ulaşmış oluyorlar.

Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü daha önce SAGEB Uygulama Rehberi'ni yayınlamıştı. "Sağlığı Geliştiren Belediye" olarak kabul edilebilmek için en az 75 puan almak gerekiyor. Bu puanlama, yaya yollarının uzunluğu ve aydınlatılması, bisiklet yolları, yeşil alanlar, trafiksiz caddelerin uzunluğu, yaya kaldırımlarının genişliği, çöp kutularının yeterliliği, su birikintileri, yürümeyi engelleyen çıkıntılar, park ve otopark alanları, okul bahçelerinin yeşillendirilmesi, parklar, bahçeler, açık spor alanları, toplu taşıma ağı geliştirmesi, sağlık eğitimleri, sosyal tesisler, rekreasyon alanları gibi bir dizi kriteri içeriyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER