© Baykuş Haber

Belevinin dağlarından trüf fışkırıyor

DENİZLİ’NİN ÇAL İLÇESİNE BAĞILI BELEVİ MAHALLESİ DAĞLARINDA TRÜF MANTARI FIŞKIRIYOR. MANTAR TOPLAMAK İÇİN DAĞA ÇIKANLAR KİLOLARCA TRÜF MANTARI TOPLUYOR.

Denizli'nin Çal ilçesine bağlı Belevi Mahallesi dağlarında, halk arasında "Kara Elmas" olarak bilinen trüf mantarı büyük miktarda ortaya çıkıyor. Normal şartlarda meşe ağaçlarının köklerinde yetişen ve hassas burunlu köpekler tarafından bulunup toplanan trüf mantarı, bu mahallede bol miktarda bulunuyor. Dağa trüf mantarı toplamak için çıkanlar, kilolarca bu özel mantarı topluyorlar.

Belevi Mahallesi Muhtarı Mustafa Yanık da kısa süre içinde bir kilogramdan fazla trüf mantarı toplamayı başaranlardan biri. Mustafa Yanık, bu yıl ilk kez Belevi'nin bereketli topraklarında trüf mantarı bulduğunu açıkladı. Yanık, yıllardır mantar toplamak için dağlara gittiğini ancak bu yıl farklı bir mantar türüyle karşılaştığını söyledi. Topladığı mantarları inceleyerek trüf mantarı olduğunu öğrendiğini belirten Yanık, "Hayatımda ilk kez trüf mantarı da toplamış oldum. Kısa süre içinde bir kilogramdan fazla trüf mantarı toplamışım" dedi.

Bu yıl doğada trüf mantarının bolca çıktığını düşündüğünü ifade eden Muhtar Yanık, trüf mantarının protein açısından oldukça zengin olduğunu ve eğitimli köpeklerle toplandığında kilosunun 300-400 Euro arasında değişiklik gösterdiğini belirtti. Yanık, mahallelerinde sürekli sağanak yağışlar olduğunu ve bu nedenle toprakların nemli ve rutubetli olduğunu söyleyerek, trüf mantarlarının bolca çıkmasının bu durumla ilişkilendirilebileceğini dile getirdi.

Son olarak, trüf mantarının İspanya, Fransa, İtalya ve Türkiye dahil olmak üzere Akdeniz iklim kuşağında doğal olarak yetişen bir mantar olduğunu ve görüntü olarak taşa benzediğini, sert bir yapıya sahip olduğunu vurguladı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER