© Baykuş Haber

Beypazarında gelin adaylarına ‘koç gönderme geleneği sürüyor

ANADOLU’NUN BİR ÇOK YERİNDE VARLIĞINI SÜRDÜREN KURBAN BAYRAMI’NDA NİŞANLI ÇİFTLER ARASINDA ERKEK TARAFININ, GELİN ADAYINA “ KOÇ GÖNDERME” GELENEĞİ BEYPAZARI İLÇESİNDE ASIRLARDIR DEVAM EDİYOR.

Beypazarı ilçesinde asırlardır devam eden gelenek, Kurban Bayramı'nda nişanlı çiftler arasında gerçekleşen ve damat adaylarının gelin adayına koç göndermesini içeren özel bir ritüel olarak yaşatılıyor. Bu gelenek, damat adaylarının özenle süsledikleri koçları gelin adaylarının evine götürmelerini içeriyor.

Koçlar, damat adayları tarafından gelinlere teslim edilirken, bu gelenek yıllardır Beypazarı ilçesinde sürdürülüyor. Beypazarı Belediye Başkanı Tuncer Kaplan, bu gelenek ve göreneklerin Anadolu'nun güzelliklerinden biri olduğunu vurguluyor ve bu geleneğin Beypazarı'na özgü olduğunu belirtiyor.

Damat adayı Zekeriya Varlı, Beypazarı'ndaki bu gelenek hakkında açıklamalarda bulunarak, koçun gelin adayına hediye edilmesini ve ardından kurban olarak kesilmesini anlatıyor. Geleneksel olarak damatların bu görevi üstlendiğini ve koçu özenle süsledikten sonra gelin hanımın evine götürdüğünü ifade ediyor.

Süslemelerin her yıl arttığını söyleyen esnaf Orhun Ayabakan ise süslenen koyun sayısının her sene değiştiğini ve bu yıl 40 koyunun süslendiğini belirtiyor. Süslemelerin maliyetinin 500 ile bin TL arasında değiştiğini paylaşıyor.

Beypazarı ilçesinde yaşatılan bu gelenek, bölgenin zengin kültürel mirasının bir parçasını oluşturuyor ve yerel halk tarafından büyük bir özenle sürdürülüyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER