© Baykuş Haber

Biçerdöver operatörlerinin gurbette zorlu ekmek mücadelesi

MARDİN OVASI'NDA TAHIL HASADININ BAŞLAMASIYLA FARKLI KENTLERDEN BİÇERDÖVERLERİYLE KENTE GELEN OPERATÖRLER, KAVURUCU SICAK VE TOZUN ALTINDA ZORLU BİR EKMEK MÜCADELESİ VERİYOR.

Mardin Ovası'nda tahıl hasadının başlamasıyla, farklı şehirlerden gelen biçerdöver operatörleri, kavurucu sıcak ve tozlu koşullarda zorlu bir ekmek mücadelesi veriyorlar. Mezopotamya bölgesinin en verimli topraklarından birine sahip olan Mardin Ovası, buğdayın büyük bir kısmının yetiştirildiği bir bölge olarak öne çıkıyor. Buğday hasadının sürdüğü bu dönemde operatörler, ailelerinden uzakta çalışarak zorlu bir süreç geçiriyorlar. Tarlalarda sıcak hava ve tozla mücadele ederek, günde 12 saat boyunca çalışan bu operatörler, dinlenme, uyku, yemek hazırlama, bulaşık yıkama ve çamaşır yıkamanın yanı sıra temizlik gibi kişisel ihtiyaçlarını da "evimiz" olarak adlandırdıkları römork veya konteynerlerde karşılıyorlar.

Diyarbakır'dan Mardin'e hasat yapmak için gelen operatörlerden biri olan Hasan Okra, hasat sezonuna göre farklı şehirleri dolaşarak geçimlerini sağlamaya çalıştıklarını ifade etti. Mardin'de hasadın başladığını söyleyen Okra, bu süreci şu şekilde açıkladı: “Diyarbakır’dan gelerek Kızıltepe ve Derik’ten başlıyoruz. Burası bittikten sonra tekrar Diyarbakır’a dönüyoruz. Diyarbakır bittikten sonra Elazığ, Erzurum ve Muş tarafına gidiyoruz. Sezonumuz yaklaşık 3 ay devam ediyor. 3 ay ailemizden uzak kalıyoruz. Dışardan bakıldığında kolay bir iş gibi görünse de, aslında kolay olmayan bir iş. Bu işin de zorlukları var. Biz bu işi, mecburen, ekmek mücadelesi vermek için yapıyoruz. İş geçen seneye göre daha iyi. Geçen sene verimler azdı, işimiz erken bitti. Hem çiftçiler hem de bizler için bu yıl daha olumlu bir sezon gibi görünüyor.”

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER