© Baykuş Haber

Binaların güçlendirilmesinde kompozit malzeme ve teknik tekstil kullanımının artması için tüm taraflar bir araya geldi

BTSO TARAFINDAN YÜRÜTÜLEN TÜRKİYE'NİN EN ÖNEMLİ TEKNOLOJİK DÖNÜŞÜM PROJELERİNDEN BUTEXCOMP PROJESİ ÇERÇEVESİNDE; KOMPOZİT MALZEME VE TEKNİK TEKSTİLİN, DEPREME DAYANIKLI YENİ BİNALARIN YAPIMINDA VE MEVCUT BİNALARIN GÜÇLENDİRİLMESİNDE KULLANIMININ ARTIRILMASI İÇİN ÖNEMLİ BİR PROGRAM GERÇEKLEŞTİRDİ. İSTANBUL'DA 2 GÜN SÜREN ARAMA TOPLANTISINDA ELDE EDİLEN ÇIKTILAR İLE YOL HARİTASI VE EYLEM PLANI HAZIRLANACAK.

Türkiye'nin önde gelen teknolojik dönüşüm projelerinden biri olan BUTEXCOMP Projesi, kompozit malzeme ve teknik tekstilin depreme dayanıklı binaların yapımında ve mevcut binaların güçlendirilmesinde daha fazla kullanılmasını teşvik etmek amacıyla önemli bir program düzenledi. İstanbul'da gerçekleşen Arama Toplantısı, projenin ilerleyişi ve hedeflerine yönelik önemli çıktılar üretti. Bu toplantı sonucunda, bir yol haritası ve eylem planı hazırlanacak.

BUTEXCOMP Projesi, Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından desteklenen bir teknoloji projesi olup, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) tarafından yürütülmektedir. Bu proje kapsamında kompozit malzeme ve teknik tekstilin inşaat sektöründe daha fazla kullanımı için çalışmalar yürütülmekte ve yerel bir tedarik zinciri oluşturulması amaçlanmaktadır.

Toplantıya, sektörün önde gelen isimleri, bilim insanları ve Japon deprem uzmanları katıldı. Programın ilk gününde Japon Deprem Uzmanı Yoshinori Moriwaki ve JICA'nın Türkiye Ofisi Başkanı Yuko Tanaka, depreme dayanıklı bina çalışmaları hakkında sunumlar gerçekleştirdi. Ayrıca, Almanya'dan çevrimiçi olarak katılan Sakson Tekstil Araştırma Enstitüsü Direktörü Dr. Heike Illing-Günther, tekstil ve takviye malzemelerinin inşaat sektöründeki kullanımına dair projelerin sonuçlarını paylaştı.

Toplantı sonucunda, depreme dayanıklı binaların inşasında kompozit ve teknik tekstil kullanımını artırmaya yönelik bir yol haritası ve eylem planı oluşturulacak. BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Alparslan Şenocak, bu toplantının sektörde önemli çıktılar sağladığını ve projenin hedeflerine ulaşmasına katkı sağlayacağını belirtti. Aynı zamanda BUTEXCOMP Proje Operasyon Koordinasyon Birimi Direktörü Prof. Dr. Mehmet Karahan, mevzuatların ve standartların nasıl oturtulması gerektiği, eğitim alanında neler yapılabileceği gibi konuların çalıştaylarla daha fazla tartışılacağını ve elde edilen raporun ilgili mercilere sunulacağını ifade etti.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER