Bir dönemin hem oyuncağı hem silahı sapan
Kültür-sanatADANA’NIN KOZAN İLÇESİNE BAĞLI KUYTUCAK MAHALLESİNDE ESKİ USÜL SAPAN ÜRETİMİ YAPAN AHMET YİĞENOĞLU GEÇMİŞ YILLARDA AVCILIKTA KULLANDIĞI SAPANLARI ŞİMDİ İHRACATA GÖNDERİLMESİ İÇİN HAZIRLIYOR.
Adana'da, eskiden çocukların ve köylülerin hemen hemen her evde bulunan geleneksel kuş sapanları, şimdi tek bir ustası tarafından üretiliyor ve Orta Doğu ülkelerine ihraç ediliyor. Kuytucak Mahallesi'nde bu geleneksel sapanları üreten Ahmet Yiğenoğlu, bu geleneği sürdürerek hem kendi harçlığını çıkarıyor hem de bu ürünleri Irak ve Afganistan gibi ülkelere gönderiyor.
Ahmet Yiğenoğlu, bu geleneksel sapanların geçmişte çok yaygın olduğunu ve avcılıkta sıkça kullanıldığını belirtiyor. Ancak zamanla modern tüfeklerin ortaya çıkması ve köyden kente göçün artmasıyla bu sapanların kullanımının azaldığını ifade ediyor.
Sapan yapımında dikkat edilmesi gereken önemli bir ayrıntı olduğuna işaret eden Yiğenoğlu, sapanın lastiğini sarmadan önce kopmaması için önce poşet bağladıklarını ve ardından sarmaya başladıklarını açıklıyor. Bu geleneksel ürünlerin üretimini sürdürmeyi sevdiklerini ve zamanlarını bu işe ayırdıklarını belirtiyor.
Yiğenoğlu, şimdi bu sapanların bölgede pek rağbet görmediğini ve ürünlerin dış ülkelere ihraç edildiğini söylüyor. Kendisinin bu ürünlerin malzemelerini hazırladığını ve birleştirdiğini, ardından alıcısına teslim ederek ihracatının yapıldığını aktarıyor. Geleneksel sapanların üretimini sürdürerek, bu geleneği yaşatmayı ve dış ülkelere ihraç edilmesine katkı sağlamayı amaçlıyorlar.
Sapan yapımına yardım eden Murat Ünal ise sapanların meşin takma işlemini üstlendiğini ve bu işlemin sapanın taş koyulan bölümü olduğunu belirtiyor. Taşı yerleştirdikten sonra sapanın gerilmesiyle hedefi vurmaya çalıştıklarını açıklıyor.
İlginizi Çekebilir