© Baykuş Haber

Bitliste asırlık su değirmenlerinde çeltikler pirinç haline getiriliyor

BİTLİS'İN HİZAN İLÇESİNDE BAHAR AYINDA EKİLEN ÇELTİKLER, ASIRLIK SU DEĞİRMENLERİNDE PİRİNÇ HALİNE GETİRİLİYOR.

Bitlis’in Hizan ilçesinde bahar ayında ekilen çeltikler, asırlık su değirmenlerinde pirinç haline getiriliyor.


Hizan’a 25 kilometre uzaklıktaki Karbastı köyüne bağlı Yamaç mezrasında vatandaşlar hiçbir katkı maddesi kullanmadan geleneksel yöntemlerle ektikleri çeltiğin hasadını tamamladı. Bahar mevsimiyle tarlalarda havuzlar oluşturup içini suyla dolduran köylüler, Ağustos ayının sonunda hasat ettikleri çeltiği güneşte kurutuyor. Daha sonra su kaynağının yanındaki 150 yıllık asırlık değirmenlere getirilen çeltik, suyun gücüyle dönen taşla iki aşamada öğütülüyor. Değirmende öğütülen pirinçler daha sonra çeltiklerinden tam olarak ayrılması için havanın esmesinin de yönü hesaplanarak ayrıştırıyorlar. Köy ve mezralardaki arazilerden elde edilen tonlarca pirinç, Türkiye’nin birçok iline gönderilerek çiftçilerin en önemli geçim kaynağını oluşturuyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER