© Baykuş Haber

Bizans döneminden izler taşıyan Belek Burcu restore edilecek

URARTU KRALLIĞI TARAFINDAN KURULAN VE TARİHE IŞIK TUTAN 5 BİN YILLIK HARPUT KALESİ'NDE, BİR YANDAN ARKEOLOJİK KAZILAR BİR YANDAN DA RESTORASYON ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR. BU ÇERÇEVEDE PROJEYE DAHİL EDİLEN VE BİZANS DÖNEMİ'NDE İNŞA EDİLDİĞİ TAHMİN EDİLEN 'BELEK BURCU'NDA TEMİZLİK VE KAZI ÇALIŞMALARININ ARDINDAN RESTORE EDİLECEK

Urartu Krallığı tarafından inşa edilen ve tarihi öneme sahip olan 5 bin yıllık Harput Kalesi, kazılar ve restorasyon çalışmalarıyla yeniden hayata döndürülüyor. UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan Harput Mahallesi'nde bulunan bu kale, tarihi bir hazinenin parçası olarak kabul edilmektedir.

Elazığ Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü'nün denetiminde bir firma tarafından yürütülen çalışmaların bir parçası olarak, Bizans döneminde inşa edildiği tahmin edilen "Belek Burcu" restore edilecek. Harput Kalesi, bu projenin bir parçası olarak hem temizlik hem de kazı çalışmalarına ev sahipliği yapmaktadır. Belek Burcu, zaman içinde zarar görmüş ve tahrip olmuş, ancak şimdi temizlik ve kazı çalışmalarının ardından restore edilerek turistlere açılacaktır.

Belek Burcu, tarihi öneme sahip bir yapıdır ve Bizans İmparatorluğu'nun batı sınırlarını gözlemlemek ve savunmak amacıyla kullanılmıştır. Yapı, oval planlı bir kubbe ve yerel taşlarla inşa edilmiştir ve 30 metre yüksekliğinde 5 katlıdır. Belek Burcu, bölgedeki savaşlara ve gözetlemeye tanıklık etmiştir ve tarihi açıdan büyük bir değere sahiptir.

Kazı çalışmalarını yürüten Arkeolog Musa Yıldırım, Belek Burcu ve çevresinde yapılan çalışmalar hakkında şunları söyledi: "Kaledeki burçlar, gözetleme ve savunma amaçları için kullanılmıştır. Belek Burcu'na yakın bölgelerde yapılan kazılar sırasında birçok ok ucu bulduk. Muhtemelen savaş sırasında bu tarafa doğru atılan okların birçoğu bu alana gelmiştir. Yapının yapısı, Bizans dönemi duvarlarına benzerlik gösteriyor, bu nedenle Bizans dönemine ait olduğunu düşünüyoruz. Zaman içinde eklemeler yapılmış, Bizans duvarının üzerine tonozlu bir yapı eklenmiş. Ancak bu yapı zamanla hasar görmüş ve korunamamış durumda."

Harput Kalesi'nin restorasyon çalışmaları, bölgenin tarihi ve kültürel zenginliklerini koruma ve gelecek nesillere aktarma çabalarının bir parçasıdır.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER