© Baykuş Haber

BM Güvenlik Konseyinden dünya barışına ilişkin karar tasarısına onay

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi, Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) liderliğinde uluslararası barış ve güvenliğin ele alındığı bir oturumda, nefret söylemi ve yabancı düşmanlığının çatışmaları körüklediği yönündeki bir karar tasarısını oy birliği ile kabul etti.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, oturumun başında dünya genelinde yabancı düşmanlığı, ırkçılık, hoşgörüsüzlük, Müslüman karşıtlığı, antisemitizm ve Hristiyan azınlıklara yönelik saldırıların arttığına dikkat çekti. Barışa yönelik tehditlerin çeşitli nedenlerle ortaya çıkabildiğini belirten Guterres, insan hakları ihlallerinden eşitsizliğe kadar pek çok nedenden kaynaklandığını ifade etti.

Guterres, "Çatışmaları başlatan ve tırmandıran ortak unsur, insanlığın en kötü dürtülerini besleyen, kutuplaşma ve radikalleşme için bir katalizör ve vahşet suçları için bir araç işlevi gören diğerine duyulan nefrettir" dedi.

Oturumda kabul edilen karar tasarısında, nefret söylemi, yabancı düşmanlığı, aşırılık ve hoşgörüsüzlüğün çatışmaların başlamasına, tırmanmasına ve tekrarlanmasına neden olabileceği vurgulandı. Devletler ve uluslararası örgütlerin şiddet, nefret söylemi ve ayrımcılığın neden olduğu aşırılığı kınaması gerektiği belirtildi.

Ayrıca, ülkelerin dinler ve kültürler arası diyaloğun barış ve kalkınmaya katkı sağladığını göz önünde bulundurmaları gerektiği ifade edildi. Kararda, tüm ülkelerin insan hakları ve temel özgürlükleri koruması ve teşvik etmesi gerektiğine vurgu yapılırken, eğitim sistemlerinin de barışa hizmet etmesi gerektiği önemle vurgulandı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER