© Baykuş Haber

BTÜlü araştırmacılar o hastalığa çare oluyor

BURSA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK VE DOĞA BİLİMLERİ FAKÜLTESİ (MDBF) BİYOMÜHENDİSLİK BÖLÜMÜ ARAŞTIRMA GÖREVLİSİ KÜBRA ŞENTÜRK TIBBİ YARALARIN TEDAVİ EDİLMESİNE YÖNELİK ÖNEMLİ BİR PROJEYE İMZA ATTI.

Bursa Teknik Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi (MDBF) Biyomühendislik Bölümü Araştırma Görevlisi Kübra Şentürk, tıbbi yaraların daha hızlı iyileşmesini sağlamayı amaçlayan önemli bir projeyi hayata geçirdi. "Halothece sp. Siyanobakteri Suşundan elde edilen Ekzopolisakkaritlerin Karakterizasyonu ve hidrojel yara örtüsü olarak geliştirilmesi" başlıklı proje, Tübitak 1002-A hızlı destek programı kapsamında desteklenmeye değer bulundu.

Proje, vücutta yara oluşturabilen hastalıkların daha hızlı iyileşmesine yönelik olarak şekillendiriliyor. Bu amaç doğrultusunda, fotosentez yoluyla besin üreten siyanobakteri suşları kullanılacak. Proje, Bursa Teknik Üniversitesi MDBF Biyomühendislik Bölümü öğretim üyeleri Prof. Dr. Mete Yılmaz ve Doç. Dr. Emel Tamahkar Irmak'ın danışmanlığında yürütülüyor.

Kübra Şentürk, projenin öne çıkan noktalarından birinin antibakteriyel etkiye sahip yara örtüleri geliştirmek olduğunu belirtti. Doğal bir biyopolimer malzeme kullanarak geliştirilen bu yara örtülerinin, piyasada bulunan polisakkarit temelli ticari ürünlere üstünlük sağlayacağına inanılıyor.

Ayrıca, projenin sonuçlarına göre geliştirilen ürünün antioksidan aktiviteye sahip olduğu görülüyor. Bu özellik, yara örtülerinin iyileşme sürecini hızlandırıcı bir etki sağlayabileceği anlamına geliyor.

Projede öne çıkan bir diğer özgün yön ise Türkiye'den izole edilen bu halotolerant siyanobakterinin ürettiği hücre dışı polisakkaritlerin biyomedikal bir ürüne dönüştürülmesi. Bu malzeme, fonksiyonel gruplar içerdiği için hidrojel oluşturma yeteneğine sahip, yüksek antibakteriyel ve antioksidan özelliklere sahip bir malzeme olarak gelecekte biyomedikal uygulamalarda önemli bir alternatif kaynak olabilir.

Proje, tıbbi alandaki iyileşme süreçlerini hızlandırmaya yönelik umut verici çalışmalardan birini temsil ediyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER