© Baykuş Haber

Bu köyde asırlardır köyün ekmek ihtiyacı, kadnılar tarafından imece usulü hazırlanıyor

TOKAT'IN REŞADİYE İLÇESİNDE KADINLAR, ASIRLARDIR SÜREGELEN BİR GELENEĞİNİ YAŞATMAYA DEVAM EDİYOR. İMECE USULÜYLE BİR ARAYA GELEREK TAŞ FIRINDA EKMEK, ÇÖREK VE BAZLAMA PİŞİREN KADINLAR KÖYDEKİ DAYANIŞMA RUHUNU VE PAYLAŞMA KÜLTÜRÜNÜ YAŞATIRKEN, YÖRESEL LEZZETLERİN KORUNMASINA DA KATKI SAĞLIYOR.

Tokat’ın Reşadiye ilçesinde kadınlar, asırlardır süregelen imece usulü ekmek geleneğini yaşatmaya devam ediyor. İmece usulüyle bir araya gelerek taş fırında ekmek, çörek ve bazlama pişiren kadınlar köydeki dayanışma ruhunu ve paylaşma kültürünü yaşatırken, yöresel lezzetlerin korunmasına da katkı sağlıyor.


Tokat’ın Reşadiye ilçesine bağlı Hebüllü köyünde, köylü kadınlar asırlardır süregelen bir geleneği yaşatmaya devam ediyor. Köydeki kadınlar, her iki haftada bir imece usulüyle bir araya gelerek geleneksel yöntemlerle ekmek pişiriyor. Sabahın erken saatlerinde köyün ortak kullanıma açık kara fırını yakılarak geceden hazırlanan hamurlar, yumak haline getirilerek fırına veriliyor. Odun ateşinde taş fırında pişirilen köy ekmeği, kendine has lezzeti ve dayanıklılığıyla dikkat çekiyor. Ekmek pişirme günü, yalnızca ekmekle sınırlı kalmıyor. Aynı zamanda peynirli ve çökelekli çörekler ile bazlamalar da yapılıyor. Pişirilen köy ekmeği hem gelen misafirlere ikram ediliyor hem de ev sakinleri tarafından tüketiliyor. Yaklaşık iki hafta boyunca bozulmadan saklanabilen bu ekmekler, sobada ısıtılarak taze şekilde yeniyor. Kadınların imece usulü ekmek yapma geleneği, köydeki dayanışma ruhunu ve paylaşma kültürünü yaşatan önemli bir ritüel olarak sürdürülüyor. Bu gelenek, hem yöresel lezzetlerin korunmasına katkı sağlıyor hem de köy halkının bir araya gelerek sosyal bağlarını güçlendirmesine vesile oluyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER