© Baykuş Haber

Buğdayın tarladan değirmene yolculuğu

BUĞDAYIN TARLADAN DEĞİRMENE YOLCULUĞU

Bayburt'ta çiftçiler, buğday hasadının ardından buğdayları yıkayarak, güneşte kurutup elekten geçiriyorlar. Bu işlemlerin ardından buğdaylar değirmenlere götürülüp un ve bulgur haline getiriliyor. Buğday hasadı yapan çiftçiler, kışlık ihtiyaçları olan un ve bulguru bu şekilde hazırlıyorlar. Buğdayları yıkayan Mehmet Aykut, "Rüzgarın yardımıyla buğday arasındaki otlar daha güzel ayıklanıyor. Buğdayımızın belli bir miktarını tohumluk olarak ayırıyoruz. Geri kalan kısmını da değirmene götürüp ihtiyaçlarımızı karşılamak için una dönüştürüyoruz. Kış için hazırlık yapıyoruz. İhtiyaç durumunda da 10-20 teneke kaynatıp bulgur yapıyoruz. Unu da tandır ekmeği yapmak için hazırda bulunduruyoruz" dedi. Buğdayın önce yıkandığını ve kurutulduğunu belirten Aykut, "Değirmende, buğdayın içerisindeki taşları ayırıyorlar. Unun yanı sıra bulgur da yapıyoruz. Buğday 2-3 günlük bir aşamadan geçiyor. Kışa hazırlık için bu çalışmaları yapıyoruz. Bu bizim bir geleneğimiz. Her sene devam ettiriyoruz. 6 nüfuslu bir aileyiz, onun için bize 30 teneke buğday yetiyor. Dışarıdan gelen misafirlerimiz olduğu zaman 50 teneke un da bize yetmiyor. Tandır ekmeği daha güzel ve maliyeti de daha düşük. Bunları göz önünde bulundurduğumuz zaman un tüketmek daha mantıklı geliyor" şeklinde konuştu.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER