© Baykuş Haber

Bulgaristanda 5 seçimin ardından hükümet kuruldu

Bulgaristan'da 2 Nisan'da gerçekleştirilen 5. erken genel seçimler sonrasında Başbakan Nikolai Denkov liderliğindeki hükümet, Bulgaristan parlamentosundan güvenoyu alarak resmi olarak kuruldu. Bu, ülkede son 2 yılda düzenlenen 5. seçimdi.

Avrupalı Geleceği için Vatandaşlar Girişimi (GERB) ve Demokratik Güçler Birliği (SDS) ittifakı ile Değişime Devam Ediyoruz (PP) ve Demokratik Bulgaristan'ın (DP) koalisyon hükümeti kurma anlaşmasının ardından, Başbakan Nikolai Denkov liderliğindeki hükümet parlamentoda güvenoyu aldı.

240 milletvekilinin 201'inin katıldığı oylamada, 132 milletvekili Denkov liderliğindeki hükümete "evet" derken, 69 milletvekili "hayır" dedi.

Başbakan Denkov, parlamentoya seslenerek, "Bugün, ülkemizde düzenli bir hükümet olmasını isteyen milyonlarca Bulgar'a umut verebileceğimiz gün" dedi ve kabinesinin kararlarını alacak cesaret ve uzmanlıkla donatıldığını belirtti. Denkov, kabinesinin ilk önceliğinin 2023 bütçesine meclis desteği sağlamak olduğunu ifade etti.

GERB-SDS ittifakı ile yapılan koalisyon anlaşması gereği, Denkov, önümüzdeki dokuz ay boyunca hükümeti yönetecek ve daha sonra görevi eski Avrupa Birliği (AB) Komisyonu üyesi Maryia Gabriel'e devredecek.

Son erken genel seçimlerde GERB-SDS yüzde 26,54 oy alarak 69 sandalye kazanmıştı. Bu oylamada, oyların yüzde 24,61'ini alan PP-DB ise 64 sandalye elde etmişti.

Bulgaristan'daki siyasi kriz, Başbakan Kiril Petkov liderliğindeki koalisyon hükümetinin meclis güven oylamasını kaybetmesiyle başlamış ve diğer partilerin hükümet kurma çabaları sonuçsuz kalmıştı. Bu kriz, ülkenin euro bölgesine geçişini 2025'e kadar ertelemiş ve Schengen bölgesine kabulünü engellemişti.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER