© Baykuş Haber

Burdur Gölü sahili morardı

Mesut MADAN/BURDUR, (DHA)-BURDUR Gölü’nde sahilin bazı kesimleri mor renge büründü. Hidrobiyolog Prof. Dr. İskender Gülle, bu görüntüye mor renkli sülfür bakterilerinin yol açtığını ve herhangi bir zararı olmadığını söyledi.

Burdur Gölü'nde sahilin bazı bölgeleri mor renge büründü ve bazı yerlerde köpüklenme meydana geldi. Bu durum, hidrobiyolog Prof. Dr. İskender Gülle tarafından mor renkli sülfür bakterilerinin etkisiyle meydana geldiği ve herhangi bir zararının olmadığı şeklinde açıklandı.

Son dönemde Burdur Gölü, su seviyesinin hızla düşmesi ve kuruma tehlikesi ile karşı karşıya kalmasıyla gündemde. Bu çerçevede sahil bölgelerinde mor renkli su ve köpüklenme gözlemlendi. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi'nden Hidrobiyolog Prof. Dr. İskender Gülle, bu olguyu açıklarken, sıcak havaların, organik kirliliğin ve göl suyundaki tuz oranının artışının mor renkli sülfür bakterilerinin ortaya çıkmasına yol açtığını ifade etti. Aynı zamanda, bu bakterilerin göldeki ekosisteme zarar vermediğini belirtti.

Prof. Dr. Gülle, mor sülfür bakterilerinin, genellikle diğer canlıların yaşamadığı ekstrem koşullarda yaşadığını ve gölün su seviyesinin düşmesiyle birlikte bu organizmaların daha sık görülebileceğini açıkladı.

Köpüklenme olayına da açıklık getiren Prof. Dr. Gülle, bu tür durumların kış aylarında artan çözünmüş organik madde, yüksek pH seviyeleri ve tuzluluk oranının bir sonucu olarak meydana geldiğini belirtti. Köpüğün, ilkbahar ve sonbahar aylarında da görülebileceğini ve birden fazla faktörün etkisi altında meydana geldiğini vurguladı. Ayrıca, evsel deterjan kirliliğinin de köpüklenmeye katkıda bulunabileceğini ekledi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER