© Baykuş Haber

Bursa Mevlevihanesi küllerinden doğdu

BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ TARAFINDAN REKONSTRÜKSİYON ÇALIŞMALARI TAMAMLANAN 4 ASIRLIK BURSA MEVLEVİHANESİ, TAVAN İŞLEMELERİ, AHŞAP OYMALARI VE ÇEVRE DÜZENLEMELERİYLE İLK GÜNKÜ İHTİŞAMINA KAVUŞTU. MEVLEVİLİK KÜLTÜRÜNÜN TÜM YÖNLERİYLE YAŞATILACAĞI KOMPLEKSTE, AYNI ZAMANDA ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ İŞBİRLİĞİYLE UZMANLIK SEVİYESİNDE MUSİKİ VE HAT DERSLERİ VERİLECEK.

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından tamamlanan rekonstrüksiyon çalışmaları sonucunda 4 asırlık Bursa Mevlevihanesi, tavan işlemeleri, ahşap oymaları ve çevre düzenlemeleri ile eski ihtişamına geri döndü. Mevlevilik kültürünün her yönüyle yaşatılacağı bu komplekste, aynı zamanda Uludağ Üniversitesi ile işbirliği yapılacak ve uzmanlık seviyesinde musiki ve hat dersleri verilecek.

Bursa, 8500 yıllık Arkeoparktan 2300 yıllık Bitinya surlarına, 700 yıllık Osmanlı eserlerinden Cumhuriyet dönemi sivil mimarlık örneklerine kadar birçok eşsiz esere ev sahipliği yapmaktadır. Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin çalışmalarıyla, bu eserler adeta açık hava müzesine dönüşmektedir. Mevlevihane, geçmişte bakımsızlık nedeniyle kötü bir durumdayken, Büyükşehir Belediyesi tarafından yeniden inşa edilerek aslına uygun bir şekilde restore edildi. Semahane bölümündeki tavan işlemeleri ve ahşap oymaları göz kamaştırırken, Matbah-ı Şerif bölümü Mevlevilik kültürünün tüm yönleriyle anlatıldığı bir müze olarak kullanılacak. Ayrıca Dedegan Hücreleri ve Selamlık bölümünde, Uludağ Üniversitesi işbirliğiyle uzmanlık seviyesinde musiki ve hat dersleri verilecektir. Haftalık sohbet programları, sema gösterileri, musiki ve hat dersleri ile Mevlevi kültürü bu komplekste canlandırılacaktır.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Mevlevihane'nin, Bursa'daki tarihî ve kültürel mirası zenginleştiren önemli bir eser olduğunu belirtti. Bu eserin, Bursa'nın tarih adasını zenginleştireceğini vurguladı. Aktaş ayrıca, Mevlevihane'nin tamamlanan çalışmaları ve tefrişat işlemlerinin son aşamalara geldiğini ve ziyaretçiler için büyük bir cazibe merkezi haline geleceğini ifade etti. Sema gösterileri, sohbet programları ve müzik dersleri ile Mevlevi kültürünün canlı bir şekilde yaşatılacağı bir mekan olacağının altını çizdi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER