© Baykuş Haber

Cambridge mezunu kadın çiftçi, mor patatesi Anadoluda yaygınlaştırmaya çalışıyor

İNGİLTERE’DE CAMBRİDGE ÜNİVERSİTESİ'NDE ‘BESİN İNTOLERANS’ EĞİTİMİ ALAN PROFESYONEL ÇİFTÇİ HAYRİYE KUŞÇU, MEMLEKETİ ESKİŞEHİR’DE YETİŞTİRMEYE BAŞLADIĞI MOR PATATES EKİMİNİ ANADOLU TOPRAKLARINDA ÇOĞALTMAYA ÇALIŞIYOR. AMASYA’YA GELİP GİYDİĞİ ŞALVARLA TRAKTÖRÜN DİREKSİYONUNA GEÇEN EVLİ VE 2 ÇOCUK ANNESİ KUŞÇU, İNKA KRAL İLE KRALİÇELERİNİN YİYECEĞİ OLDUĞUNU BELİRTTİĞİ ŞİFA DEPOSU MOR PATATESLERDEN EKTİ.

İngiltere'nin Cambridge Üniversitesi'nde "besin intolerans" eğitimi alan ve profesyonel çiftçilikle ilgilenen Hayriye Kuşçu, memleketi Eskişehir'de mor patates üretimini başlatarak bu özel ürünü Anadolu topraklarında yaygınlaştırmaya çabalıyor. Amasya'ya gelip traktörün direksiyonuna geçen evli ve iki çocuk annesi Kuşçu, İnka kralı ve kraliçelerinin beslediği şifa deposu mor patatesleri yetiştirmeye başladı.

2013 yılında Cambridge Üniversitesi'nde besin intoleransı üzerine eğitim aldıktan sonra Türkiye'ye dönen Hayriye Kuşçu, önce bir zayıflama merkezi işletti. Ardından aile topraklarına dönerek profesyonel çiftçilik yapmaya başladı. Birçok ürün yetiştiren Kuşçu, özellikle mor patateslere ilgi gösterdi. 2020 yılında Türkiye'de ilk defa 10 dönüm arazide kadınlarla bir araya gelerek mor patates ekimi gerçekleştirdi. Çiftçilikten elde ettiği geliri, şiddet mağdurlarına ve ihtiyaç sahiplerine yardım etmek için kullanan Kuşçu, 2020 yılında Eskişehir Kadın Eli Kooperatifi'ni kurdu ve başkanlığını üstlendi. Şimdi de Amasya'da şubesi faaliyete geçti.

Mor patatesin yüksek besin değerine sahip bir şifa kaynağı olduğunu belirten Kuşçu, dünya pazarında talep gördüğünü ve Türkiye'de üretiminin artırılması gerektiğini ifade etti. Mor patatesin Amerika ve Avrupa'da büyük bir tüketici kitlesi olduğunu söyleyen Kuşçu, bu ürünün ihracatı için çalışmalar yapılması gerektiğini vurguladı.

İnka medeniyetinde kral ve kraliçelerin yiyeceği olarak kabul edilen mor patatesin insan sağlığına birçok faydası olduğunu dile getiren Kuşçu, Eskişehir'de başladığı mor patates üretimini artırarak, çevre bölgelerdeki önder çiftçiler ve ziraat mühendisleriyle işbirliği yaparak büyütmeyi amaçladıklarını belirtti. Amasya'da mor patates ekimi yapacaklarına dikkat çeken Kuşçu, bu çalışmada kendisine destek olan diğer çiftçilere teşekkür etti.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER