© Baykuş Haber

Çanakkalede ‘Tarihin Derinliklerini Keşfet Çalıştayı düzenlendi

Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı tarafından, Dünya Okyanusları Farkındalık Günü ve Çevre Haftası kapsamında "Tarihin Derinliklerini Keşfet" adlı bir çalıştay düzenlendi. Bu etkinliğe, Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Sadi Akman, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Rektörü Prof. Dr. Cüneyt Erenoğlu, İl Emniyet Müdürü Celal Taşci, Sahil Güvenlik Batı Marmara Grup Komutanı Yarbay Ercan Oran, daire müdürleri, sualtı sporcuları ve yurt dışından gelen davetliler katıldı.

Açılış konuşmasında Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu (TSSF) Başkanı Oğuz Aydın, Çanakkale'nin deniz sporları için büyük bir potansiyele sahip olduğunu ve bu bölgede 4 bin 340 dalgıcın dalış yaptığını, toplam dalış sayısının ise 8 bin 610 olduğunu belirtti. Aydın, Çanakkale'nin sualtı turizminin parlak bir geleceğe sahip olduğuna inandığını ifade etti.

Avustralya'nın Çanakkale Konsolosu Harry Hall ise Gelibolu Tarihi Sualtı Milli Parkı'nın önemine vurgu yaparak, Avustralya Kraliyet Donanması'na ait AE2 Denizaltısı'nın bu bölgede batmış olmasının Avustralya tarihi için büyük bir önem taşıdığını söyledi.

Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir ise Birinci Dünya Savaşı sırasında denizlerde yaşanan olayların unutulmaması gerektiğini ve bu nedenle Gelibolu Tarihi Sualtı Milli Parkı'nın önemine dikkat çekti. Kaşdemir, parkta bulunan savaş gemisi ve denizaltı enkazlarının bir zaman kapsülü gibi geçmişe yolculuk yapmamıza yardımcı olduğunu ifade etti.

Çalıştay, katılımcılar tarafından Gelibolu Tarihi Sualtı Parkı ile ilgili sunumlarla devam etti. Çanakkale'nin Eceabat ilçesinde bulunan bu sualtı parkı, Çanakkale Savaşları sırasında batırılan gemilerin ve denizaltıların izlerini taşıyan 14 dalış noktasına sahip olup, sualtı müzesi olarak da hizmet vermektedir. Bu batıklar, tarihle iç içe dalış yapmak isteyen dalış meraklıları için büyüleyici bir deneyim sunmaktadır.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER