© Baykuş Haber

Carettalar rekor kırıyor; yuva sayısı 500’e ulaştı

Cavit AKGÜN/ MUĞLA, (DHA)- MUĞLA’nın Ortaca ilçesindeki İztuzu Plajı’nda, nesli tükenmekte olan caretta carettaların yuvalama alanı 500’e ulaştı. Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi (DEKAMER) Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Yakup Kaska, ”Geçen yıl temmuz ayında 300 olan yuvama alanı şu an 500’e ulaştı. Rekora doğru gidiyoruz” dedi.

MUĞLA'nın Ortaca ilçesinde bulunan İztuzu Plajı, nesli tükenmekte olan caretta carettaların yuvalama alanında büyük bir artış yaşanıyor. Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi (DEKAMER) Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Yakup Kaska, "Geçen yıl temmuz ayında 300 olan yuvama alanı şu an 500'e ulaştı. Rekora doğru gidiyoruz" açıklamasında bulundu.

Avrupa'nın en iyi plajlarından biri olarak kabul edilen İztuzu Plajı, dünyaca ünlü caretta carettaların koruma altındaki yuvalama alanıdır. Bu önemli deniz kaplumbağalarının üreme dönemlerinin sorunsuz geçmesi için DEKAMER tarafından bir dizi tedbir alınmaktadır. Sahilde gece boyu görevliler nöbet tutarak bu kutsal alanı korumaktadır. Prof. Dr. Yakup Kaska, İztuzu Plajı'nda mayıs ayından bu yana 500 yuvanın bulunduğunu ve caretta carettaların sağlıklı bir şekilde yumurtladıklarını ifade etti. Ayrıca, deniz kaplumbağalarının uzun göçler yapmaları ve üreme dönemlerinin sık aralıklarla olmaması nedeniyle her yıl aynı sayıda yuva oluşturmanın mümkün olmadığını belirtti.

İztuzu'daki caretta carettaların koruma altında olduğunu ve her yuvada ortalama 100 yumurta bıraktıklarını söyleyen Prof. Dr. Kaska, geçen yıl temmuz ayına göre yuvalama alanının sayısının arttığını vurguladı. Bu artışın devam etmesiyle birlikte rekorlara doğru bir ilerleme kaydedildiği belirtildi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER