© Baykuş Haber

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı:

ÇEVRE, ŞEHİRCİLİK VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ BAKANLIĞI ÇEVRESEL ETKİ DEĞERLENDİRMESİ, İZİN VE DENETİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ LABORATUVAR, ÖLÇÜM VE İZLEME DAİRESİ BAŞKANLIĞI'NDA TÜRKİYE'NİN HAVA, SU VE TOPRAK KALİTESİ ANLIK OLARAK TAKİP EDİLİYOR. BU KAPSAMDA 365 HAVA KALİTESİ İZLEME İSTASYONU İLE TÜM İLLERİN HAVA KALİTESİ 7/24 İZLENİRKEN, BEŞ YILLIK HAVA KALİTESİ İNCELEDİĞİNDE PARTİKÜL MADDE PARAMETRESİNDE YÜZDE 4 ORANINDA, KÜKÜRT DİOKSİT PARAMETRESİNDE YÜZDE 46 ORANINDA, KARBON MONOKSİT PARAMETRESİNDE YÜZDE 18 ORANINDA, AZOT DİOKSİT PARAMETRESİNDE YÜZDE 3 ORANINDA, OZON PARAMETRESİNDE YÜZDE 8 ORANINDA, OLMAK ÜZERE, HAVA KALİTESİNDE ORTALAMA YÜZDE 16 ORANINDA İYİLEŞME SAĞLANDI.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Türkiye'nin hava, su ve toprak kalitesini anlık olarak takip eden bir izleme sistemi kurdu. Bu sistem, 365 hava kalitesi izleme istasyonu ile tüm illerin hava kalitesini 7/24 izliyor. Beş yıllık hava kalitesi incelemesi sonucunda, hava kalitesinde partikül madde parametresinde yüzde 4, kükürt dioksit parametresinde yüzde 46, karbon monoksit parametresinde yüzde 18, azot dioksit parametresinde yüzde 3, ozon parametresinde yüzde 8 iyileşme sağlandığı görülüyor.

Bakanlık, hava kalitesini artırmak için çalışmalarını sürdürüyor ve hava kalitesi izleme istasyonları aracılığıyla bu verileri kamuoyuna sunuyor. Bu izleme istasyonları, çeşitli parametrelerin ölçümünü yaparak hava kalitesini belirliyor ve bu veriler çevre kirliliği izni, izleme ve denetimlerine rehberlik ediyor. Ayrıca, bu sistemle hava kalitesinin düştüğü bölgelerde denetimlerin artırılması da sağlanıyor.

Türkiye, Avrupa Çevre Ajansı (AÇA) ve Avrupa Bilgi ve Gözlem Ağı (EIONET) ile yapılan anlaşma gereği hava kalitesi verilerini her yıl raporluyor ve bu veriler uluslararası düzeyde de paylaşılıyor. Bu sayede çevre kalitesinin izlenmesi ve iyileştirilmesi konusunda önemli adımlar atılıyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER