© Baykuş Haber

Çiftler artık düğünlerinde geleneksel dansı tercih ediyor

YAZ AYLARININ GELMESİ VE DÜĞÜN SEZONUNUN BAŞLAMASIYLA BERABER DANS EĞİTİMİ ALAN ÇİFTLERİN DE SAYISI ARTTI. DÜĞÜNLERİNDE KÜLTÜRLERİNİ HALK OYUNLARIYLA SERGİLEMEK İSTEYEN GELİN VE DAMATLARIN EN ÇOK TERCİH ETTİĞİ OYUNLAR İSE ZEYBEK ÇEŞİTLERİ OLDU.

Yaz mevsiminin gelmesi ve düğün sezonunun başlamasıyla birlikte dans eğitimi alan çiftlerin sayısı artış gösterdi. Düğünlerinde geleneksel halk oyunlarıyla kültürlerini sergilemek isteyen gelin ve damatlar arasında en popüler tercihlerden biri zeybek çeşitleri oldu.

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte düğünlerdeki yoğunluk artarken, halk oyunlarına ilgi gösteren çiftlerin sayısı da artış gösterdi. Körfez Gençlerbirliği ve Derincespor kulüplerinde halk oyunları antrenörlüğü yapan Cihan Denli, Körfez ve Derince ilçelerinde farklı yörelere ait oyunları öğreten çiftlere eğitim veriyor. Denli, çiftlerin çoğunlukla zeybek türündeki oyunları tercih ettiğini ifade etti. Bu oyunlar arasında Harmandalı, Cuma ovası, Çakal Çökerten gibi oyunlar en fazla ilgi görenler arasında yer alıyor. Ayrıca, horon ve halay gibi oyunları sahnelemek isteyen çiftler de profesyonel ekip desteği alabiliyorlar.

Halk Oyunları Antrenörü Cihan Denli, 7'den 70'e her yaş grubuna eğitim verdiklerini belirterek, herkesin içinde dans yeteneği bulunduğunu söyledi. Denli, "Yapamam" düşüncesi yerine herkesin içinde bir yeteneğin olduğuna inanılması gerektiğini vurgulayarak, özellikle zeybek türündeki oyunların genellikle gelin ve damatlar tarafından tercih edildiğini ifade etti. Zeybek oyunlarının hareketlerinin durağan ve gösterişli olduğunu, bu nedenle çiftlerin bu oyunları daha kolay öğrenebildiğini belirtti. Halk oyunlarının, çiftlere yöresel kültürlerini tanıtma fırsatı sunduğunu dile getiren Denli, düğünlerde halk oyunları ekiplerinin yer almasını tavsiye etti.

Çiftler arasında halk oyunlarına ilgi artarken, genç bir çift olan Bahar Kaya ve İsmail Danyıldız, düğünlerinde kültürlerini tanıtmak amacıyla halk oyunları dersleri almaya başladılar. Kına gecesi için Harmandalı, düğünleri için ise Kafkas dansı öğreniyorlar. Kültürlerini daha iyi yansıtabilmek için halk oyunlarını düğünlerinde sahnelemek istediklerini belirten çift, geleneksel oyunlarla konuklarına unutulmaz bir deneyim sunmayı hedefliyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER