© Baykuş Haber

Çocuklarda romatizmanın tedavisi ihmal edilmemeli

VM Medical Park Samsun Hastanesi'nden Romatoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Oğuz Gürler, çocuklarda görülen romatizmal hastalıkların, hareket sistemini etkilediği gibi diğer vücut sistemlerini de etkileyebileceğini vurgulayarak, bu hastalıkların dikkatli ve sürekli bir şekilde tedavi edilmezse kalıcı ve sakatlık bırakabileceğini belirtti.

Çocuklarda sık görülen romatizmal hastalıklardan birinin Jüvenil İdiopatik Artrit (JİA) olduğunu açıklayan Dr. Gürler, SJİA adı verilen bu hastalığın en ağır şekli olduğunu ve kontrol altına alınamayan ateş ve ciddi eklem tutulumlarına yol açabildiğini ifade etti. SJİA'nın vücudun tüm organlarını etkileyebileceğini, karaciğer ve dalak büyümesi ile kalp zarında sıvı birikimi gibi sorunlara yol açabileceğini belirtti.

Dr. Gürler, SJİA hastalarının tedavi edilmediği takdirde makrofaj aktivasyon sendromu olarak adlandırılan ciddi bir duruma yol açabileceğini söyledi. Ancak hastalığın zamanında tanılanıp iyi bir çocuk romatoloji merkezinde tedavi edildiğinde kontrol altına alınabileceğini ve tedavisinin mümkün olduğunu vurguladı.

Hastalığın tedavisinde kortizon ve uzun etkili ilaçlar kullanıldığını belirten Dr. Gürler, hastaların yüzde 40'ında hastalığın bu ilaçlarla kontrol altına alınabileceğini ifade etti. Kalan yüzde 60'lık grupta ise biyolojik ilaçların kullanıldığını söyledi. Bu biyolojik ilaçların son 10 yılda hastaların yaşam kalitesini artırdığını ve kalıcı eklem hasarlarını önlediğini belirtti.

Son olarak, Türkiye'de bu biyolojik ilaçlara erişimin mümkün olduğunu ancak belli ilaç kullanım aşamaları ve onay prosedürlerinin geçilmesi gerektiğini ekledi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER