© Baykuş Haber

Definecilerin talan ettiği kaya mezarları turizme kazandırılmayı bekliyor

Elazığ’ın Ağın ilçesinde yer alan ve Roma dönemine ait olduğu tespit edilen oyma kaya mezarları, define avcılarının istilasına uğruyor. Ağın ilçesi Bademli köyü civarında bulunan çok sayıdaki oyma kaya mezarı, içlerindeki sikke ve yazı taşlarının incelenmesi sonucunda Roma dönemine ait oldukları belirlendi. Ancak bu tarihi miras, define avcılarının saldırısına uğruyor.

Köy halkı, bu tarihi kaya mezarlarının restore edilip turizme kazandırılmasını talep ediyor. Defineciler, mezarların içerisindeki gizli geçitleri arayarak tahrip ediyorlar. Bölgede bulunan bu önemli mirası yok etmek yerine koruyup turistlere sunmanın daha iyi bir fikir olduğunu düşünen köy sakinleri, yetkililerden bu konuda adım atmalarını bekliyor.

Bademli köyünden bir vatandaş olan Vahap Ergan, "Burası Elazığ Ağın ilçesi Bademli köyü. Burada gördüğünüz gibi Bizans ve daha önceki dönemlere ait kaya mezarlarının olduğu söyleniyor. Yetkililerden buranın turizme kazandırılması için gerekenin yapılmasını istiyoruz" dedi.

Yaklaşık 2-2,5 metrekare genişliğinde olan bu oyma kaya mezarları, Urartu kaya mezarlarına büyük benzerlik gösteriyor. 90x60 ebadında girişlere sahip olan bu mezarlar, tek bir oda olarak inşa edilmiş ve 1,90 metre yüksekliğindedir.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER