© Baykuş Haber

Demirci Güveli Barajı bin dekar araziye can suyu verecek

SON YILLARDA YETİŞTİRDİĞİ ENDEMİK ÜRÜNLERLE ADINI DUYURAN MANİSA'NIN DEMİRCİ İLÇESİNDE 2022 YILINDA TAMAMLANAN GÜVELİ BARAJI’NIN SULAMA ŞEBEKESİNDE SONA GELİNDİ. 3 AY İÇERİSİNDE TAMAMLANACAK PROJEYLE 2025 YAZ SULAMA SEZONUNDAN İTİBAREN BİN DEKAR ARAZİYE CAN SUYU VERİLECEK.

Son yıllarda yetiştirdiği endemik ürünlerle adını duyuran Manisa’nın Demirci ilçesinde 2022 yılında tamamlanan Güveli Barajı’nın sulama şebekesinde sona gelindi. 3 ay içerisinde tamamlanacak projeyle 2025 yaz sulama sezonundan itibaren bin dekar araziye can suyu verilecek.


Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, tarımda modern sulamayı yaygınlaştırmak, toplulaştırma çalışmalarıyla tarım arazilerinden en yüksek faydayı sağlamak, musluklara sağlıklı ve içilebilir su ulaştırmak ve yerleşim yerleri ile tarım arazilerini taşkın risklerine karşı korumak için tüm gücüyle çalışırken, sürdürülebilir su yönetimi anlayışıyla da suyun her damlasına sahip çıkıyor. Bu kapsamda Manisa’nın Demirci ilçesinde 2022 yılında tamamlanan Güveli Barajı’nın sulama şebekesinde sona gelindi. Baraj hakkında bilgi veren DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, 2022 yılında tamamlanan Demirci Güveli Barajı’nın 690 bin metreküp depolama hacmine sahip olduğunu belirterke, “Barajda 2022 yılı Ocak ayı itibari ile su tutmuştuk. Vakit kaybetmeden sulama şebekesi ile ilgili çalışmalara hız verdik. 7 bin 400 metrelik boruyu döşedik. Sadece 200 metrelik bir bölümde çalışmalarımız devam ediyor. Yılbaşına kadar sanat yapıları ve mekanik işlemleri de tamamlayıp, projeyi tüm imalatları ile bitirmek istiyoruz” dedi.



Üreticiye yılda 8,5 milyon lira ek gelir


Temelden yüksekliği 31 metre olan Demirci Güveli Barajı’ndan 2025 yaz sulama sezonundan itibaren tarlalara can verileceğini duyuran DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, “ Güveli Barajımız Manisa Demirci’de yaklaşık bin dekar araziyi borulu basınçlı sistemle sulayacak. Projemiz sayesinde bölgedeki sulama maliyetleri düşecek. Yeraltı suyu kullanımı azalacak. Bölge üreticisi 2024 yılı rakamlarıyla yılda 8,5 milyon lira ek gelire kavuşacak. Manisalı üreticilerimize hayırlı olsun” diye konuştu.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER