© Baykuş Haber

Deniz Kâşifi dümeni tekrar Marmaraya kırdı

TÜRKİYE İŞ BANKASI TARAFINDAN ORTADOĞU TEKNİK ÜNİVERSİTESİ DENİZ BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ’NÜN KULLANIMINA SUNULAN İNSANSIZ SU ALTI PLANÖRÜ ‘DENİZ KÂŞİFİ’, MARMARA VE AKDENİZ’DEKİ KEŞİFLERİNİN ARDINDAN OKSİJEN SEVİYELERİNİN EN DÜŞÜK NOKTALARA GERİLEDİĞİ KRİTİK DÖNEMDE MARMARA’DA SUYA İNDİRİLDİ.

Türkiye İş Bankası tarafından desteklenen ve Ortadoğu Teknik Üniversitesi Deniz Bilimleri Enstitüsü tarafından kullanılan insansız su altı planörü olan 'Deniz Kâşifi', Marmara ve Akdeniz'deki keşiflerin ardından oksijen seviyelerinin en düşük olduğu kritik bir dönemde tekrar Marmara Denizi'ne indirildi. İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı ve Sürdürülebilirlik Lideri Gamze Yalçın, ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdürü Barış Salihoğlu ve Müdür Yardımcısı Devrim Tezcan'ın katılımıyla bir basın toplantısı düzenlendi.

Deniz kirliliğinin tüm insanlar için ortak bir sorun olduğunu belirten Gamze Yalçın, sürdürülebilirliği önemseyen bir banka olarak denizlerin ve doğanın durumuna kayıtsız kalamayacaklarını söyledi. Denizlerin korunması ve sürdürülebilir kullanılmasının Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarının bir parçası olduğunu ve bilimsel bilgi artırılmasının bu amaç için kritik öneme sahip olduğunu vurguladı. İş Bankası olarak ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü ile gerçekleştirdikleri 'Deniz Kâşifi' projesinin bu amaca hizmet ettiğini ifade etti. Bu projenin, denizlerdeki sorunların tespiti, takibi ve çözüm önerilerinin geliştirilmesi için veri topladığını belirtti.

ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdürü Barış Salihoğlu, Deniz Kâşifi'nin Marmara ve Akdeniz'deki ölçümlerini açıkladı. Deniz Kâşifi'nin Marmara Denizi'nde jet akıntısının etkisini ölçmek ve oksijen seviyelerini incelemek için kullanıldığını ve bu sayede jet akıntısının etkisinin ilk kez gerçek zamanlı olarak ölçülebildiğini söyledi. Ayrıca, Marmara Denizi'nin oksijen seviyeleri ve su kalitesi ile ilgili önemli veriler toplandığını ve müsilaj gibi sorunların önlenmesi ve deniz ekosisteminin sürdürülebilirliği için bu verilerin büyük önem taşıdığını belirtti.

Akdeniz'de ise Deniz Kâşifi'nin 600 km uzunluğundaki bir hat boyunca yüzeyden 500 metre derinliğe dalıp çıkarak ölçümler yaptığını ve bu çalışmanın Türkiye denizlerinde otonom bir cihazla yapılan en uzun robotik oşinografik çalışma olduğunu açıkladı.

Bu çalışmaların, denizlerin korunması ve sürdürülebilir kullanılması için büyük önem taşıdığını vurgulayan Yalçın, İş Bankası olarak deniz kirliliğini azaltmaya yönelik çeşitli inisiyatiflerde bulunduklarını ve bu alandaki çalışmalarını sürdüreceklerini belirtti.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER