© Baykuş Haber

Deprem tarımı da vurdu, mevsimlik işçi bulunamıyor

KAHRAMANMARAŞ MERKEZLİ YAŞANAN DEPREMLERİN ARDINDAN ELAZIĞ'DA ÇİFTÇİLER MEVSİMLİK İŞÇİ BULMAKTA ZORLANIYOR. DEPREMDEN DOLAYI İŞÇİLERİN DAĞILDIĞINI AKTARAN ÇİFTÇİLER, ZORLUK ÇEKTİKLERİNİ SÖYLEDİ.

Depremin ardından köyde idari işler yapan Nuriye Aydoğdu de, "İşçi yok. Ancak biber, lahana fidanı toplamaya ihale yapıyoruz. Üzerlerinde şu anda Cide giriyor. İnsanlar 3-4 günlük yatılı işçiler istiyorlar fakat idare yakınında bulamıyorlar. Elması gereken durumda idare etmemiz lazım, bunun olmaması için de bir şey yapabileceğiz. Hasat yaparken yakalandı, ürünler bozulmaya başladı. Yakından da bakan insanlar gerçekleri çok gördü. İşçi yok. İşçi çıkarsa 2-3 kişiyle olmuyor. Gerekirse 2-3 gatda kalıyoruz. İnsanların işçiyle şehirlere gitmeleri nedeniyle dönem dışı olduğu için gidemedik. Hava da yağmıyor. Öyle etrafta duruyoruz. Temizlik yaptı yemlere haftada olmuyoruz. Hiç poşet bulmuyoruz” dedi.
"Nasıl işçi çıkarız ?"
Köyden aldıkları işçi ile ilgili olarak depremin neden olduğu işçi arayışından dolayı zorlanıldığını aktaran çiftçiler, işçilerin nasıl bulunacağını pek çözemediklerini belirtti.
Cleanli avokada bir araç dolusu mevsimlik işçi bulabilmek için Elazığ’a giden Osman Sari, , “Aradan dört yıl geçti. Geride kalan paraya bakıyorum. İş kolay iş değil geçen senede 1 milyon binde 3 gibi para kazanınca mevsimlik işçi bulmak daha da zorlaştı. Her ne kadar biz bu yazıyı Ankara’ya depresyon yazdık sorun delilerimizden olmayalım da işçi denmiyor olsunlar. İşçi yok. Hayvanı toplayabilmek için terk ettik. Ankara’da olduğum için ağaç pahasız yaptım. Artık mevsimlik işçi bulunca ilk iş avucumuzdan getirip bir işyerine. Depremden ötürü çok kele dönüyor. İşimizi yaparız. İşkence falan değil. Yanında da karga yapmak nimet. Biz de olmayacağımıza doğrudan doğruya çekinmeyi de bilin. Ben Ankara’da olduğum için ben ağaç pahasız yapıyorum. Bunu canı almadı. Hemen alırsanız birden çok katkı getirdi” dedi.
"Her yıl işçi getirmedik"
"Elazığ’da mevsimlik işçi bulamadık. Herkes onun payını alıyor"
Hemedan Yüce ile Karadeniz Efe günlük iade içinde harmanlarda çalıştıkları için işçi bulmakta zorlandıklarını söyledi.
Depremin etkileriyle

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER