© Baykuş Haber

Depremde büyük yıkıma uğrayan illerde yardımlar sürüyor

Türkiye ve Suriye'de meydana gelen büyük depremler, yaklaşık 15 milyon insanı doğrudan etkiledi. Dünya Doktorları Derneği, özellikle kırsal ve ulaşılması zor bölgelerde yaşayan ihtiyaç sahiplerine yönelik hizmetlerini sürdürüyor. Dünya Doktorları Derneği Başkanı Hakan Bilgin, depremlerin en fazla etkilediği Hatay, Adıyaman, Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Malatya ve Adana gibi illerde ihtiyaçların devam ettiğini ifade etti.

Hakan Bilgin, depremlerin ardından yıkılan veya ağır hasar gören 300 binden fazla binanın olduğunu ve yaklaşık 15 milyon insanın etkilendiğini belirtti. Ayrıca, 5 milyon kişinin ülke içinde yerinden edildiğini ve 2 milyonun üzerinde insanın temel hizmetlere sınırlı erişimi olan geçici barınma evlerinde kaldığını açıkladı. Dünya Doktorları olarak, kriz anlarında etkilenen insanlara yerel sağlık altyapısının sürdürülebilir olana kadar destek verdiklerini vurguladı.

Dünya Doktorları, depremin hemen ardından Hatay'ın farklı ilçelerinde ve Suriye'nin Afrin ve İdlib bölgelerinde "Mobil Hizmet Birimleri," "Sağlık Merkezleri," ve "Kadın ve Çocuklar için Güvenli Alanlar" aracılığıyla hizmet vermeye başladı. Ayrıca, "Level-3 Kategorisi Sahra Hastanesi"nin Suriye'nin Cinderes bölgesinde faaliyete geçeceği belirtildi.

Hakan Bilgin, Dünya Doktorları'nın depremin ilk gününden itibaren Hatay'da 8,402 kişiye birinci basamak sağlık, 5,061 kişiye psikososyal destek ve 120 kişiye koruma desteği sağladığını ifade etti. Bu hizmetlerin yüzde 27'sinin kadın, yüzde 13'ünün erkek ve yüzde 60'ının çocuklardan oluştuğuna dikkat çekti.

Ayrıca, Dünya Doktorları'nın Hatay'da sağlık, psikolojik ve psikososyal destek, ilaç, koruma, temel hijyen ve içme suyu hizmetlerine devam ettiği ve bugüne kadar 9,500 sağlık taraması, 10,220 eczane hizmeti, 5,622 psikososyal destek grup seansı ve 15,000 depremzede için sağlık, psikososyal destek ve koruma hizmeti sağladığı belirtildi.

Son olarak, Dünya Doktorları ve Selçuklu Otizmli Bireyler Eğitim (SOBE) Vakfı iş birliğiyle Hatay'daki kadın ve çocuk dostu güvenli alanında otizmli çocukların psikososyal destek aldığı ve anneleriyle birlikte gevşeme egzersizleri ve psikoeğitim aldığı bilgisi paylaşıldı. Otizmli çocukların doğal afetler gibi durumlardan normal gelişim gösteren çocuklardan daha fazla etkilenebileceği vurgulandı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER