© Baykuş Haber

Depreme dayanıklı profiller Türkiyede üretilecek

KARABÜK ÜNİVERSİTESİ (KBÜ) MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ AKADEMİSYENLERİ "TÜBİTAK 1005 ULUSAL YENİ FİKİRLER VE ÜRÜNLER ARAŞTIRMA DESTEK PROGRAMI" ÇERÇEVESİNDE ÜRETTİKLERİ "H-TİPİ ÇELİK PROFİLLER İÇİN HIZLANDIRILMIŞ SOĞUTMA VE KENDİNİ TEMPERLEME ÜNİTE TASARIMI, İMALATI VE MEKANİK ÖZELLİKLERE ETKİSİNİN İNCELENMESİ" PROJESİ İLE İTHAL EDİLEN DEPREME DAYANIKLI PROFİLLERİN TÜRKİYE’DE ÜRETİMİNİ HEDEFLİYOR.

Karabük Üniversitesi (KBÜ) Mühendislik Fakültesi akademisyenleri, "TÜBİTAK 1005 Ulusal Yeni Fikirler ve Ürünler Araştırma Destek Programı" kapsamında geliştirdikleri "H-Tipi Çelik Profiller için Hızlandırılmış Soğutma ve Kendini Temperleme Ünite Tasarımı, İmalatı ve Mekanik Özelliklere Etkisinin İncelenmesi" projesi ile ithal edilen depreme dayanıklı çelik profillerin Türkiye'de üretimini amaçlıyor.

KBÜ Mühendislik Fakültesi'nden Prof. Dr. Hayrettin Ahlatcı, Prof. Dr. İsmail Esen, Prof. Dr. Bilge Demir ve Karabük Demir ve Çelik Fabrikaları A.Ş (KARDEMİR) AR-GE yöneticisi Dr. Aysun Işıkgül'ün yanı sıra lisansüstü öğrencileri, projeyi hayata geçiriyor. Bu proje ile hafif ve sağlam profil üretimi için "Hızlandırılmış Soğutma ve Kendini Temperleme (HS-KT)" işlemi uygulanarak hem mukavemet değerlerinde artış hem de toklukta iyileşme sağlanıyor.

Türkiye'de kullanılan ancak üretimi gerçekleştirilmeyen QST profillerinin üretimi için bu proje, ilk adımları atmış durumda. Projenin sanayide uygulanması, daha büyük boyutlu profillerde nozul sayısının artırılmasını ve ithal edilen ürünlerin Türkiye'de üretilmesini mümkün kılacak. Bu projenin, çevre dostu bir üretimle ithalatı azaltarak cari açığı azaltmayı hedeflediği belirtiliyor.

Bu çalışma, depreme dayanıklı çelik profillerin geliştirilmesi açısından önemli bir adım olarak kabul ediliyor. İsmail Esen, projenin Türkiye'de bir ilk olduğunu vurgulayarak, bu sistemin dünya pazarında büyük yapıların, gökdelenlerin, stadyumların ve hafif, dayanıklı yapıların yapılmasını mümkün kılacağını ifade ediyor. Proje, Türkiye'nin ihracatını da olumlu bir şekilde etkileyebilecek bir potansiyele sahip.

Bu çalışma, düşük kaliteli bir çeliğin katma değerini artırma potansiyeli ile Türkiye'nin inşaat sektörü ve savunma sanayisi için önemli faydalar sağlayabilir.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER