© Baykuş Haber

DEÜden Engelsiz Üniversite Ödülleri töreni

Dokuz Eylül Üniversitesi tarafından düzenlenen Engelsiz Üniversite Ödülleri Töreni'nde konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Lutfihak Alpkan, özel sektördeki engelli işçi sayısının son 20 yılda 29 binden 116 bine yükseldiğini belirtti. Alpkan, "Engelli çalışanlarımızın toplam sayısı, kamu ve özel sektörde yaklaşık 4 kat artarak 200 bine yaklaştı" dedi.

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Sabancı Kültür Merkezi'nde düzenlenen törene, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Lutfihak Alpkan, AK Parti Gençlik Kolları Genel Başkanı ve İzmir Milletvekili Eyyüp Kadir İnan, MHP İzmir Milletvekili Tamer Osmanağaoğlu, akademisyenler ve engelli vatandaşlar katıldı.

Alpkan, yaptığı konuşmada, son 20 yılda dezavantajlı vatandaşlara yönelik birçok proje geliştirildiğini ve mevzuat engellerinin aşılması için kanuni düzenlemeler yapıldığını vurguladı.

Alpkan, İŞKUR'un 2017'de dezavantajlı grupların iş hayatına hazırlanması ve işin yönlendirilmesi amacıyla iş ve meslek danışmanlığı hizmetini başlattığını hatırlattı. Ayrıca iş ve meslek danışmanlarının engellilere farklı hizmetler vermek üzere yetiştirilmeye başlandığını ve bu alandaki uzman sayısının arttığını ifade etti. Türkiye genelinde 79 bin engelliyle birebir hizmet vererek 1 milyondan fazla görüşme gerçekleştiren iş koçlarının, işaret dilini temel ve ileri seviyede bildiklerini belirtti.

Özel sektördeki engelli işçi sayısının 20 yıl önce 29 bin olduğunu ve şu anda 116 bine yükseldiğini kaydeden Alpkan, toplamda 50 binden 200 bin civarına ulaşan engelli çalışan sayısının artması gerektiğini söyledi.

DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar ise üniversitenin engelsiz toplum ve üniversite anlayışı doğrultusunda yaptığı çalışmaların Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından ödüllendirildiğini belirtti. Hotar, engellilerin iş hayatına katılımının arttığını ve bu alanda başarıların olduğunu vurgulayarak, Türkiye'de engelli bireylerin haklarına saygı gösterilmesi gerektiğini ifade etti.

Hotar, üniversitenin altyapısını güçlendirdiğini ve fiziki sosyal engelleri ortadan kaldırmak için çalışmalar yürüttüğünü dile getirerek, eşit eğitim hakkının engelliler için de geçerli olduğunu vurguladı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER