© Baykuş Haber

Dijital bağımlı çocuklar için ’Kaliforniya Sendromu’ uyarısı

Hüsnü Ümit AVCI/ SİVAS, (DHA)- SİVAS Cumhuriyet Üniversitesi’nden (SCÜ), Prof. Dr. Tuncay Dilci, ”Yoğun bir şekilde dijital nesnelere maruz kalan çocuklar oyundan kalktıktan sonra hiçbir şeyden haz almaz ve doyum sağlamaz. Bilimsel literatürde ’Kaliforniya Sendromu’, yani haz ve hız odaklı yaşam biçimi, ilerleyen dönemlerde çocukların meslek ve gündelik hayatında sorun çıkacak bir şeydir” dedi.

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi'nden Prof. Dr. Tuncay Dilci, çocukların yaz tatili döneminde dijital nesnelere olan maruziyeti hakkında uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Dilci, çocukların dijital oyunlardan kopamadığını ve bu durumun "Kaliforniya Sendromu" adını verdikleri haz ve hız odaklı yaşam biçimine yol açtığını belirtti. Çocukların dijital nesnelere fazla maruz kalmasının ruhsal, ekonomik ve üretkenlik sorunlarına yol açabileceğini ifade etti. Ayrıca, bu durumun bilişsel ve fizyolojik gelişimi olumsuz etkileyebileceğine dikkat çekti.

Prof. Dr. Dilci, çocukların dijital nesnelerle oyun oynama ihtiyacının oyun tatmini açısından önemli olduğunu ancak bunun sadece dijital nesnelerle sınırlı olmaması gerektiğini vurguladı. Doğayla iç içe kamplar, akran gruplarıyla etkileşimli sportif etkinlikler, kitap okuma ve sosyal ilişkilerin önemli olduğunu ifade etti.

Son olarak, aşırı dijital bağımlılığın çocukların ilerleyen yaşamlarında sorunlara yol açabileceğine ve toplum olarak bu sorunun önüne geçmek için önlemler alınması gerektiğine dikkat çekti.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER