© Baykuş Haber

Dikenli dallara aldırış etmeden şeker hastası eşi için koyungözü meyvesi topluyor

DİKENLİ DALLARA ALDIRIŞ ETMEDEN ŞEKER HASTASI EŞİ İÇİN KOYUNGÖZÜ MEYVESİ TOPLUYOR

Bayburt'ta kışın yaklaşmasıyla birlikte kuşburnu, ekşi, alıç, dağ armutu ve koyungözü gibi yabani meyveler toplama sezonu başladı. Doğal kaynaklarıyla zengin bir coğrafyaya sahip olan Harmanözü köyü çevresi, doğa tutkunlarının ve vatandaşların ilgisini çekiyor. Eldivenlerini giyip poşetlerini hazırlayan Bayburtlular, dağlara yabani meyve toplamak için çıkarak kışa hazırlık yapıyorlar.

Harmanözü köyüne yaz aylarında gelen Gül Dursun Baytemur, şeker hastası olan eşi için koyungözü topluyor. İstanbul'da yaşadıklarını, yaz aylarında köylerine geldiklerini belirten Baytemur, koyungözünün şeker hastalığına iyi geldiğini ve kışın tüketmek için topladıklarını ifade ediyor.

Koyungözü meyvesini topladıktan sonra kuruttuklarını ve kış boyunca çaylarını yaparak tükettiklerini aktaran Baytemur, ayrıca bu meyveden reçel ve soğuk içecekler yapılabildiğini, kendilerinin ise özellikle şeker hastalığı nedeniyle şekersiz çayını tercih ettiklerini söylüyor.

Koyungözünün şeker, kalp, tansiyon, kolesterol gibi birçok hastalığa iyi geldiğini ve Bayburt genelinde yaygın olduğunu vurgulayan Baytemur, bu yabani meyvenin şifalı özelliklerini deneyimlerine dayanarak aktarıyor ve "Koyungözü adeta bir şifa deposu" diyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER