Dışı zehirli, içi lezzetli balık: İskorpit
EkonomiDIŞ GÖRÜNÜŞÜ VE ZEHİRLİ DİKENLERİ NEDENİYLE PEK RAĞBET GÖRMEYEN İSKORPİT (ÇARPAN) BALIĞI, LEZZETİ VE FAYDALARI İLE DİKKAT ÇEKİYOR.
Balık sezonunun sona ermesiyle birlikte tezgahlarda çeşitli balıklar yer alıyor. Bu aralar, somon, levrek, çipura ve alabalık gibi sıkça bilinen balıkların yanı sıra iskorpit balığı da dikkat çekiyor. Görünüşü ve zehirli dikenleri nedeniyle pek rağbet görmeyen bu balık, lezzeti ve sağlık yararlarıyla ilgi çekiyor.
Halk arasında "çarpan balığı" olarak anılan iskorpit, Samsun'da yaygın bir şekilde avlanıyor, ancak yerel halk tarafından pek bilinmiyor. Uzmanlar, iskorpitin sağlık açısından faydalı bir balık olduğunu belirtiyorlar. Balığın dikenleri ciltte şişmeye ve yanmaya neden olabilir, bu nedenle temizlemesi profesyoneller tarafından yapılmalıdır.
İskorpit balığının çorbası özellikle epilepsi hastalarına tavsiye ediliyor. Kilosu 80 TL'den satılan bu balığın çorbasının porsiyonu ise 100 TL civarında fiyatla satışa sunuluyor. Balık satıcıları, bu balığın çirkin görünüşüne rağmen lezzetli ve sağlığa faydalı olduğunu vurguluyorlar.
İlginizi Çekebilir