© Baykuş Haber

Diyarbakırda geleneksel doğa sporları ve bağ bozumu etkinliği

DİYARBAKIR’IN EĞİL İLÇESİNDE HER YIL GELENEKSEL OLARAK DÜZENLENEN DOĞA SPORLARI VE BAĞ BOZUMU ETKİNLİKLERİ BU YIL RENKLİ ANLARA SAHNELERE OLDU.

Diyarbakır’ın Eğil ilçesinde her yıl geleneksel olarak düzenlenen doğa sporları ve bağ bozumu etkinlikleri bu yıl renkli anlara sahnelere oldu. 2 gün boyunca süren etkenliklere yoğun katılım oldu.


Etkinliğin ilk gününde bisiklet sürüşü, tekne gezisi doğa yürüyüşü, dalış, kamp, kano gibi birçok etkinlik gerçekleşti. Etkinliklerin 2. gününde Eğil Kaymakamı Volkan Hülür, Eğil Belediye Başkanı Fırat Seydaoğlu, AK Parti Diyarbakır İl Başkanı Mehmet Raşit Ocak, Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar, çok sayıda öğrenci, kurum amiri ve vatandaşın katılımıyla doğa yürüyüşü yapıldı. Doğa yürüyüşünün ardında Diyarbakır Valisi Murat Zorluoğlu’nun da katılımıyla bağ bozumu etkinliği gerçekleşti. Bağ bozumunda yapılan bulamaca badem sucuğu bandırıldı, bulamaç vatandaşlara ikram edildi.



’’Diyarbakır Türkiye’nin tarım anlamında önemli illerinden bir tanesi olacak’’


Burada konuşan Diyarbakır Valisi Murat Zorluoğlu, ’’Bugün peygamberler şehri Diyarbakır’ımızın Eğil ilçesindeyiz. Malumunuz Eğil ilçemizde Kur’an-ı Kerim’de ismi geçen 25 peygamberimizden 2 tanesinin kabri var. Hz. Zülkif ve Hz. Elyesa, dolayısıyla bu manada çok çok önemle, inanç turizmi anlamında da önümüzdeki yılların yıldızı olmaya aday bir ilçedeyiz. Bu bakımdan ilçemize özel bir ihtimam gösteriyoruz. Hem valilik olarak hem ilçe belediyesi ve kaymakamlık olarak hem de Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak ilçemizin turizm anlamında sadece inanç turizm değil, içerisinde şu an bulunduğumuz bu alanda baraj gölü de kente ayrı bir güzellik katıyor. Doğa turizm anlamında da kıymetli bir destinasyon. İnşallah önümüzdeki yıllarda çok daha ileri noktalara turizm anlamında taşınacak. Bugün burada bulunmamızın sebebi malum bağ bozumu, yani üzümün hasadı. İlimiz genelinde yaklaşık 159 bin dekarlık alanda üzüm üretimi yapılıyor. Eğil ilçemizde bunun yaklaşık 10 bin dekar alanda üzüm yetiştiriliyor. İl genelinde 100 bin tonun biraz daha üzerinde bir rekolte gerçekleşiyor. Bu yıl da bereketli bir yıl. İlimiz biliyorsunuz, tam bir tarım şehri. Yani çok bereketli topraklarımız var. Neredeyse burada üretilmeyen hiçbir tarım ürünü yok. Dün Diyarbakır merkezde karpuz festivali etkinliklerini gerçekleştirdik. Çok farklı büyüklükte ve lezzette karpuz üretimi gerçekleştiriliyor şehrimizde ve Diyarbakır karpuzu dendiğinde, herkes bunun ne olduğunu biliyor çok şükür. Bir başka özel ürünümüz üzüm. O da şire üzümü, beraberinde pestil ve yan ürünleri de gerçekleşiyor. Gerçekten çok lezzetli, o manada üreticilerimize bu bağ bozumu, üzümün hasadı hayırlı olsun, bereketli olsun. İnşallah önümüzdeki yıllarda tarım alanında bu sulama projelerinin de tamamlanmasıyla birlikte Diyarbakır Türkiye’nin tarım alanında en önemli illerinden bir tanesi olacak, bundan eminiz” dedi.


Eğil Kaymakamı Volkan Hülür de ’’3. Geleneksel Eğil Doğa sporları başlığı altında birçok faaliyet yaptık. Bugün çadır kampımızı yaptık, doğa yürüyüşünü yaptık. Tekne turlarımız var, paraşütler var, konserler var. Hem Diyarbakır’dan, Türkiye’nin birçok tarafından genç arkadaşlarımız, yaşlı insanlarımız, hiç fark etmiyor; misafir ediyoruz. Çok güzel geçti. Şu anda yaklaşık bir milyon turisti ağırlıyoruz. Misafirlerimizi ağırlarken yaptığımız hizmet kalitesinin arttırılmasını istiyoruz. Bu anlamda bu tür tanımlar önemli. Kültür ve Turizm Bakanlığımız, Eğil Belediyesi, Eğil Kaymakamlığı büyük bir işbirliğiyle Eğil’i hem Türkiye’ye hem dünyaya tanıtma çalışmaları devam ediyor. Eğil noktasında iddiamız, Diyarbakır’ın incisi, aynı zamanda da bölgesel olarak da turizm noktasında bir çekim merkezi olmasını istiyoruz. Bu noktada projelerimiz var. Tanıtımını arttırarak inşallah devam etmek istiyoruz’’ diye konuştu.


Eğil’in turizm değerlerinin gün yüzüne çıktığı etkinliklerde Diyarbakır Valisi Murat Zorluoğlu ve çok sayıda vatandaş tekne turu yaptı. Öğle yemeğinin ardından ünlü sanatçı Bedri Ayseli ve mahalli sanatçılar sahne aldı. Diyarbakır Valisi Murat Zorluoğlu ve çok sayıda katılımcı Sanatçı Bedri Ayse’linin seslendirdiği hareketli şarkı eşliğinde halay çekti.


Etkinlik verilen konserlerle son buldu.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER