© Baykuş Haber

Diyarbakırda peynir rotası oluşturuluyor

ENVANTER ÇALIŞMASI HAKKINDA BİLGİ VEREN DTSO YÖNETİM KURULU BAŞKAN YARDIMCISI ERDAL AVŞAR, PEYNİRCİLİĞİN MEVSİMSEL BİR ZANAAT OLARAK SÜRDÜRÜLDÜĞÜNÜ SÖYLEDİ.

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO), Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen Gastro İnovasyon Merkezi Projesi kapsamında Diyarbakır peynir envanterini hazırladı. Yerküre kooperatifi tarafından yürütülen envanter çalışmasında, Diyarbakır merkez ve ilçelerinde 28 farklı köyde üretilen peynirler, üretim yöntemleri ve yöresel isimleri ile birlikte derlendi. Bu çalışma sayesinde peynir üretimine katkı sağlayacak kırsal alanlar, korunması gereken geleneksel üretim yöntemleri ve ürünler belirlendi.

DTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Erdal Avşar, peynir üretiminin mevsimsel bir zanaat olduğunu ve bu işin yıl boyunca sürdüğünü belirtti. İnek sütünün yıl boyu tedarik edilebilmesi ve üretilen peynirlerin soğuk hava depolarında saklanabilmesi nedeniyle, peynir ticaretinin sürekli olduğunu açıkladı. Ayrıca, kentte satılan peynirlerin yarısının kadınlar tarafından üretildiğini ifade etti. Diyarbakır'da salamura, eritilmiş, örgü, lavaş, dilim peynir ve Diyarbakır otlu peyniri gibi çeşitli peynir türleri üretildiğini ve bu peynirlerin yöresel isimlerle anıldığını söyledi. Ayrıca, çökelek ve yapımı farklı olan ve coğrafi işaret almayı hak eden özel peynir çeşitleri olduğunu da belirtti.

Peynir envanteri çalışmasının, kadınların üretimlerinin sürdürülmesi, farklı peynir çeşitlerinin üretim yöntemleri ve yöresel isimleri ile korunması ve tescillenmesi için büyük bir öneme sahip olduğunu vurgulayan Avşar, bu değerlerin korunması gerektiğini ve bu yönde çalışmalar yapacaklarını ifade etti. Ayrıca, bu çalışma ile Diyarbakır'da peynir üretiminin farklılaştığı ve özgün üretimlerin yapıldığı kırsal alanların tespit edildiğini ve bu bölgeleri içeren bir peynir rotası oluşturmanın mümkün olduğunu belirtti. Bu rota sayesinde özellikle kadınların ürettiği özgün ürünlerin korunması ve turizme kazandırılması hedefleniyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER