© Baykuş Haber

Diyarbakırın tarihi beş çeşmesi restorasyona alınacak

DİYARBAKIR’DA BULUNAN TARİHİ ÇEŞMELER, BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNİN YAPACAĞI RESTORASYON ÇALIŞMALARI SONUCU TEKRAR AKACAK.

Diyarbakır'daki tarihi çeşmeler, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin restorasyon çalışmaları sayesinde tekrar su akacak. Diyarbakır Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (DİSKİ) Genel Müdürlüğü, kentin tarihi çeşmelerini restore etmek amacıyla bir proje geliştirdi. Proje, Koruma Kurulu tarafından onaylandıktan sonra restorasyon çalışmalarına başlanacak. İlk aşamada, Kurtoğlu, Katırpınar, Arbedaş, Tahtalı Kastal Sokak ve Dabanoğlu çeşmeleri restore edilerek, bu çeşmelerden yıllar sonra tekrar su akışı sağlanacak.

DİSKİ Genel Müdürü Fırat Tutşi, seyahatnamelerde 16. yüzyıldan sonraki dönemlere kadar Diyarbakır'da 130 umumi ve 300 özel olmak üzere toplam 430 çeşmeden bahsedildiğini belirtti. 1874 yılında yayımlanan Diyarbakır Vilayeti Salnamesi'nde ise 130 çeşmeden bahsedildiğine dikkat çeken Tutşi, ancak bunlardan sadece 33 tanesinin günümüze ulaştığını ifade etti. Özellikle tarihi Sur ilçesindeki çeşmelerin turizme büyük katkı sağlayabileceğini vurgulayan Tutşi, "Diyarbakır'da su çeşmeden içilir" prensibiyle çalıştıklarını belirtti.

Tutşi, önemli bir çalışma yürüttüklerine değinerek, "Restore edilecek çeşmelerden biri, 148 yıllık tarihi Kurtoğlu Çeşmesi. Diyarbakır'ın 271. Osmanlı Valisi Kurtismail Paşa tarafından 1875 yılında inşa edilen bu çeşme, kesme taştan tek kemerli olarak yapılmış ve uzun yıllardır suyu akmıyor" dedi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER