Diyetisyen Gamze Söylemez: Et tüketiminde ölçülü olun
Haberde insanDİYETİSYEN GAMZE SÖYLEMEZ, ÖZELLİKLE KOLESTEROL, KALP DAMAR TIKANLIĞI, HİPERTANSİYON VE MİDE PROBLEMİ OLANLARIN KURBAN BAYRAMI’NDA ET TÜKETİMİNE DAHA ÇOK DİKKAT ETMESİ GEREKTİĞİNİ SÖYLEDİ.
Diyetisyen Gamze Söylemez, özellikle kolesterol, kalp damar tıkanıklığı, hipertansiyon ve mide sorunları gibi sağlık problemleri yaşayan bireylerin Kurban Bayramı'nda et tüketimine daha fazla özen göstermeleri gerektiğini vurguluyor.
Söylemez, kırmızı etin kötü kolesterol olarak bilinen LDL seviyelerini yükselten bir besin olduğunu belirtiyor ve bu nedenle özellikle bu tür sağlık sorunlarına sahip olanların kırmızı et tüketimine dikkat etmeleri gerektiğini söylüyor. Ayrıca, Kurban Bayramı'nda kesilen etin ilk 24 saatte dinlendirilmesi gerektiğini, çünkü etin sindirimini zorlaştıran "rigor mortis" adı verilen ölüm sertliği oluştuğunu ve bu nedenle etin kalitesizleştiğini ekliyor.
Söylemez ayrıca, et yemeklerinin kendi yağında pişirilmesi gerektiğini ve ekstra yağ eklenmemesi gerektiğini vurguluyor. C vitamini açısından zengin besinlerin et tüketimi ile birlikte tüketilmesinin önerildiğini belirtiyor. Bu besinler, etin emilimini artırabilir. Koyu yeşil yapraklı sebzelerin üzerine limon sıkarak etin emilimini artırmanın da faydalı olabileceğini ifade ediyor.
Söylemez, etin yanında süt ürünlerinin tüketilmemesi gerektiğini söylüyor, çünkü süt ürünleri demir emilimini engelleyebilir.
Son olarak, bayramda sıvı tüketiminin önemli olduğunu belirten Söylemez, yeni kesilmiş etin sindiriminin zor olduğunu ve bu nedenle sıvı tüketiminin bu dönemde daha da önemli hale geldiğini vurguluyor. Ayrıca, etin pişirme yöntemi olarak kızartma yerine ızgara, fırın veya haşlama yöntemlerinin tercih edilmesi gerektiğini ifade ediyor. Mangal yaparken etin yanmamasına da dikkat edilmesi gerektiğini söylüyor ve bu şekilde biriken kanserojen maddelerin sağlığa zarar verebileceğini hatırlatıyor.
İlginizi Çekebilir