Doç. Dr. Can: “Yahya Kemal aruzun en başarılı temsilcisidir”
Kültür-sanatTÜRKİYE YAZARLAR BİRLİĞİ ERZİNCAN ŞUBESİNDE OSMANLIDAN CUMHURİYETE GEÇİŞ DÖNEMİNİN ŞAİRLERİNDEN YAHYA KEMAL’İN HAYATI VE ŞİİRLERİ KONUŞULDU
Türkiye Yazarlar Birliği Erzincan Şubesinde Osmanlıdan Cumhuriyete geçiş döneminin şairlerinden Yahya Kemal’in hayatı ve şiirleri konuşuldu.
Haftanın konuşmacısı Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Adem Can oldu.
Doç. Dr. Adem Can konuşmasının bir bölümünde ”Yahya Kemal aruz şiirinin son temsilcisi, tarihten gelen aruz vezninin son halkasıdır. Aruz vezni onunla kemale ermiştir. Tabiat şairidir. Aynı zamanda tarih şairidir. Döneminde tabiatla iç içe olan Üsküdar’ı ve tarihi mekânları güzel bir dil ile işlemiştir. Oysa kendisi Üsküdar’da hiç oturmamıştır. Şiirlerinde İlkbaharı ve sonbaharı çok güzel işlemiştir. Yaşadığı dönem Osmanlı’nın sonbaharıdır. Bu yüzden de yaşadığı dönemi anlatırken Osmanlı’nın da sonbaharını anlatmıştır.” şeklinde konuştu.
Yahya Kemal ceddini ve şehitleri anlatırken nurani bir hayata büründüğünü kaydeden Can, “Şiirlerinde bir gelecek tasavvurunda bulunmamıştır. Aruz ile yazan Osmanlı şairlerinin pek çoğunda gelecek tasavvuru varken, aruzun son temsilcisi Yahya Kemal gelecek ile ilgili bir öngörüde bulunmamıştır. Süleymaniye Camisinin 7 yılda yapıldığını ancak ‘Süleymaniye’de Bayram Sabahı’ şiiri ancak 25 yılda yazılabilmiştir.” diyerek Yahya Kemal’in şiirdeki hassasiyetini kaydetti.
İlginizi Çekebilir