© Baykuş Haber

Doç. Dr. Solmaz: “Lenf büyümesi, gece terlemesi ve kilo kaybına dikkat”

HEMATOLOJİ UZMANI DOÇ. DR. SONER SOLMAZ, LENFOMADA ERKEN TEŞHİS İLE HASTANIN YAŞAM KALİTESİNİN ARTTIĞINA DEĞİNEREK, “LENFOMA SEMPTOMLARININ BAŞINDA LENF BÜYÜMESİ, KİLO KAYBI VE GECE TERLEMELERİ İLE KENDİNİ BELLİ EDİYOR. BU KONUDA TOPLUMDA FARKINDALIK ARTARSA ERKEN TANIYA VE DAHA İYİ SONUÇLARA ULAŞABİLİRİZ” DEDİ.

Hematoloji Uzmanı Doç. Dr. Soner Solmaz, lenfomanın erken teşhisinin hastaların yaşam kalitesini artırabileceğini vurgulayarak, lenfoma semptomlarının tanıya yardımcı olduğunu belirtti. Bu hastalık hakkında farkındalığın artırılması gerektiğini ifade etti.

Lenfomanın vücudun bağışıklık sistemine ait olan lenfatik sistemin kanserleşmesi sonucu oluştuğunu açıklayan Doç. Dr. Solmaz, Hodgkin lenfoma (HL) ve Hodgkin olmayan lenfoma (NHL) olmak üzere iki temel tipi olduğunu belirtti. Her iki tipin altında birçok alt tipin bulunduğunu ve bu nedenle lenfomanın karmaşık bir hastalık olduğunu açıkladı.

Lenfomanın semptomları arasında lenf bezlerinin büyümesi, kilo kaybı, yorgunluk, ateş, gece terlemeleri ve kaşıntının bulunduğunu söyleyen Doç. Dr. Solmaz, bu semptomların bazen hafif olabileceğini veya başka durumlarla karıştırılabileceğini ve bu nedenle erken teşhisin önemine dikkat çekti.

Hastalığın nedeninin tam olarak bilinmediğini açıklayan Solmaz, doğru teşhis ve tedavi ile hastaların yaşam süresinin ve yaşam kalitesinin artabileceğini ve yeni tedavi seçeneklerinin geliştirilmesinin hastalar için umut verici olduğunu belirtti.

Araştırmaların ve geliştirilmiş tedavi seçeneklerinin Dünya Lenfoma Günü'nün önemli bir parçası olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Solmaz, hastaların hikayelerini paylaşmalarının da farkındalığı artırabileceğini ve lenfoma ile mücadelede önemli bir motivasyon kaynağı olabileceğini ifade etti.

Sonuç olarak, Dünya Lenfoma Günü'nün lenfoma ile ilgili farkındalığı artırmak, hastalara destek sağlamak ve tedavi seçeneklerinin geliştirilmesine katkıda bulunmak için önemli bir fırsat olduğunu belirten Doç. Dr. Solmaz, erken teşhisin hastaların yaşamını olumlu yönde etkileyebileceğini vurguladı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER