© Baykuş Haber

Doğru mücadele edilirse sıcaklık artışına rağmen sineklerin sayısı azaltılabilir

ANKARA ÜNİVERSİTESİ VETERİNER FAKÜLTESİ DEKANI PROF. DR. ENDER YARSAN, MÜCADELE YÖNTEMLERİNİN DOĞRU VE ETKİN KULLANILMASIYLA SİNEK, SİVRİSİNEK, KARASİNEK GİBİ VEKTÖRLERİN POPÜLASYONUNUN AZALTILABİLECEĞİNİ SÖYLEDİ.

Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ender Yarsan, sinek, sivrisinek, karasinek gibi vektörlerin popülasyonunu azaltmanın doğru ve etkili mücadele yöntemleriyle mümkün olduğunu belirtti. Yaz aylarının gelmesi ve hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte ülke genelinde bu tür haşerelerin sayısının arttığını söyledi.

Prof. Dr. Yarsan, bu tür canlıların insan sağlığına olumsuz etkilerinin yanı sıra ekonomik zararlar da oluşturabileceğini ifade etti. Ayrıca bu vektörlerin, hastalıkların yayılmasına neden olabileceğini ve gıda maddelerine bulaşarak sağlık riskleri oluşturabileceğini belirtti.

Vektörlerin sayısındaki artışın mevsimsel olarak görüldüğünü açıklayan Yarsan, mücadele stratejisi geliştirilmesi gerektiğini vurguladı. Bu stratejinin, vektörlerin biyolojilerini dikkate alarak rasyonel bir şekilde uygulanması gerektiğini söyledi.

Ayrıca, vektörlerin uluslararası boyutta taşınabileceğini ve uluslararası işbirliğinin önemli olduğunu vurgulayan Yarsan, mücadelede biyolojik, kültürel ve fiziksel yöntemlerin yanı sıra kimyasal mücadelenin de bir seçenek olduğunu ancak kimyasal mücadelenin risklerini dikkate alarak kullanılması gerektiğini belirtti.

Kimyasal mücadelenin dezavantajlarına da değinen Yarsan, direnç gelişebileceği, çevre kirliliği olabileceği ve insan sağlığına zarar verebileceğini ifade etti. Bu nedenle mücadele stratejisinin, vektörlerin biyolojilerine ve çevresel faktörlere göre belirlenmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER