© Baykuş Haber

Doğuda kar örtülü günler azalıyor

DOĞU ANADOLU BÖLGESİ’NDE AYLIK KAR ÖRTÜLÜ GÜN SAYISI VE KAR YAĞIŞLI GÜNLER SAYISI ÜZERİNE YAPILAN ARAŞTIRMADA DİKKAT ÇEKİCİ TESPİTLERE ULAŞILDI.

Prof. Dr. Murat Karabulut ve Arş. Gör. Dr. Muhammet Topuz'un Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki aylık kar örtülü gün sayısı ve kar yağışlı günler üzerine yaptıkları araştırma, önemli tespitlere sahip. Araştırmada, iklim değişikliği bağlamında yağış türünün, yağış miktarı kadar önemli olduğu vurgulanıyor. Özellikle kar yağışlarının, su temini ve akarsu rejimlerinin düzenliliği gibi birçok açıdan hayati öneme sahip olduğu belirtiliyor.

Atatürk Üniversitesi Doğu Coğrafya Dergisi'nde yayınlanan makalede, Doğu Anadolu Bölgesi'nde uzun yıllar boyunca (1970-2020) aylık kar örtülü gün sayısı ve kar yağışlı günler sayısının azalma veya artma eğilimine sahip olup olmadığı Mann-Kendall Trend Analizi yöntemiyle incelenmiş. Aynı zamanda kar örtülü günler ile kar yağışlı günler arasındaki ilişkinin Pearson Korelasyon Yöntemi ile sınandığı belirtilmiş.

Araştırmada, yıllık kar örtülü gün sayısının çoğunluğunun azalma eğiliminde olduğu ve bunların büyük bir kısmının istatistiksel olarak anlamlı olduğu sonucuna varıldığı ifade edilmiştir. Kar yağışlı günler sayısındaki değişimlerin ise kar örtülü gün sayısına göre çeşitlilik gösterdiği, azalışların yanı sıra artışların da bulunduğu belirtilmiştir. Özellikle Kars ve Muş istasyonlarının kar yağışlı günler sayısında anlamlı artışa sahip olduğu ifade edilmiştir.

Araştırma, iklim değişikliğinin Doğu Anadolu Bölgesi'nde su kaynaklarına olan etkisini göstermesi açısından önem taşımaktadır. Bu bölgedeki kar yağışlarının azalması, su kaynaklarının azalmasına ve kuraklık problemlerinin artmasına yol açabilir. Bu nedenle, su yönetimi ve kaynakların sürdürülebilirliği açısından bu tür araştırmaların devam etmesi büyük bir önem taşımaktadır.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER