© Baykuş Haber

Doğum sonrası sağlıklı kilo vermenin püf noktaları

GEBELİĞİN KİLO ALIMININ KAÇINILMAZ OLDUĞU BİR SÜREÇ OLDUĞUNU İFADE EDEN BESLENME VE DİYET UZMANI HANDE GÜNGÖR, "AŞIRI KİLO ALMIŞ ANNE VE BEBEK SAĞLIĞI AÇISINDAN DİYABET, YÜKSEK TANSİYON VE İRİ BEBEK GİBİ RİSKLERİ ARTIRACAĞI GİBİ GEBELİK SONRASINDA KAYBEDİLMEYEN VE KALICI OLAN KİLOLAR, KALP DAMAR SAĞLIĞINI BOZABİLİR" DİYE KONUŞTU.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Hande Güngör, gebelik döneminde kilo alımının kaçınılmaz olduğunu ancak kontrollü bir şekilde kilo almanın doğum sonrası dönemde kilo verme sürecini kolaylaştırabileceğini belirtti. Aşırı kilo almanın anne ve bebek sağlığına zarar verebileceğini dile getiren Güngör, gebelik sırasında ve sonrasında sağlık problemlerine yol açabileceğini vurguladı. Özellikle diyabet, yüksek tansiyon ve iri bebek gibi risklerin artabileceğine dikkat çekti.

Gebelik sürecinde, gebelik öncesi kilosuna bağlı olarak 7-18 kilo alımının normal olduğunu ifade eden Güngör, ideal kilo alımı yapan annelerin doğum sırasında 5-7 kilo, doğum sonrasında ise 2-3 kilo kaybedebileceğini ve emzirme döneminde artan enerji harcaması ile ideal kiloya ulaşabileceklerini söyledi.

Beslenme uzmanı ayrıca, sağlıklı beslenme önerilerinde şunları paylaştı: "Süt, yoğurt, peynir, yumurta, balık, tavuk, et, kuru baklagiller, tam tahıllar, sebze, meyve, zeytinyağı, ceviz gibi besin gruplarını enerji ihtiyacınıza uygun miktar ve porsiyonlarda dengeli ve düzenli olarak tüketin. Günde 3 litre su içmeye özen gösterin. Şeker içeren yüksek kalorili tatlıları ve çikolataları sınırlayın. Bunun yerine az şekerli sütlü tatlılar, doğal tatlandırıcılarla hazırlanan besinleri tercih edin. Düşük kalorili diyetler, metabolizma hızını düşürebilir ve anne sütü üretimini azaltabilir. Hızlı kilo kaybı yerine ideal kilo kaybını hedefleyin. Emzirme döneminde anne sütünün önemini unutmayın ve sağlıklı bir beslenme planı uygulayarak süt kalitesini artırın."

Son olarak, Güngör, bu süreçte bir beslenme uzmanından destek almanın faydalı olabileceğini ve kişiye özel bir diyet planı hazırlanmasının sağlıklı bir gebelik ve doğum sonrası dönem için önemli olduğunu vurguladı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER