© Baykuş Haber

Dr. Çakır: “Kızamıktan korunmada en etkili yöntem aşı yaptırmak”

LİV HOSPİTAL GAZİANTEP ÇOCUK SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI KLİNİĞİ’NDEN UZM. DR. MERT ÇAKIR, “KIZAMIKTA EN KORUYUCU YÖNTEM AŞI OLDUĞU İÇİN, KIZAMIKTAN KORUNABİLMENİN ÖNCELİKLİ YOLU KIZAMIK AŞISI OLMAKTIR. BUNUNLA BİRLİKTE KİŞİSEL HİJYEN, KALABALIK ORTAMLARDAN UZAK DURULMASI VE MASKE KULLANIMI ALINABİLECEK ÖNLEMLER ARASINDA YER ALIR” DEDİ.

Kızamık vakalarının artışına dikkat çeken Liv Hospital Gaziantep Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Kliniği'nden Uzm. Dr. Mert Çakır, "Kızamıkta en koruyucu yöntem aşı olduğu için, kızamıktan korunabilmenin öncelikli yolu kızamık aşısı olmaktır. Bununla birlikte kişisel hijyen, kalabalık ortamlardan uzak durulması ve maske kullanımı alınabilecek önlemler arasında yer alır" dedi.

Kızamık vakalarının son dönemde arttığını belirten Uzm. Dr. Çakır, kızamığın bulaşma şeklini, "Kızamık öksürük, hapşırma veya enfekte bir kişiyle doğrudan temas sonucunda havada asılı kalan damlacıkların solunmasıyla bulaşır" şeklinde açıkladı.

Ayrıca, kızamık belirtilerini şöyle sıraladı: "1-3. günler arasında hafif veya yüksek ateş, kuru öksürük, burun akıntısı, gözlerde kızarıklık. Üst azı dişlerinin yanındaki dişetlerinde ve yanak içinde beliren, küçük beyaz noktalar (Koplik lekeleri) kızamık için tanı koydurucudur. 4-8. günler arasında yüksek ateş (39o -40oC), karakteristik döküntü. Döküntü, kulak arkasından başlayarak yüze, oradan gövdeye ve daha sonra da kol ve bacaklara yayılır. Bir süre sonra aynı sırayı izleyerek solar ve yerinde geçici bir renk değişikliği bırakabilir. Göz iltihabı (konjonktivit) görülebilir. Gözler ışığa karşı hassaslaşır."

Kızamıktan korunma yöntemleri hakkında da bilgi veren Uzm. Dr. Çakır, "Kızamık aşısı 15 aylık çocuklara tek doz olarak uygulanır. Beslenme veya bağışıklık sistemi bozukluğu olan çocuklarda 6 ay sonra bir destek dozu daha yapılır. Salgın dönemlerinde 9 aylıktan büyük tüm çocuklara aşı uygulanabilir. Bu takdirde 15 ay tamamlanınca bir destek dozu daha yapılır" şeklinde konuştu.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER