© Baykuş Haber

Dünya Kan Bağışçıları Gününde düzenli kan bağışının önemine vurgu

KIZILAY, 14 HAZİRAN DÜNYA KAN BAĞIŞÇILARI GÜNÜ DOLAYISIYLA VATANDAŞLARI KAN BAĞIŞ MERKEZLERİNE DAVET ETTİ.

Kızılay, 14 Haziran Dünya Kan Bağışçıları Günü vesilesiyle kan bağış merkezlerine vatandaşları davet ederek kan bağışına dikkat çekiyor. Her yıl 14 Haziran'da kutlanan Dünya Gönüllü Kan Bağışçıları Günü, kan bağışını teşvik etmek ve kan bağışında bulunan gönüllülere teşekkür etmek amacıyla düzenleniyor. Dünya Sağlık Örgütü tarafından bu yılın teması ise "Kan ver, plazma ver, hayatı paylaş, sık sık paylaş" olarak belirlendi.

Türk Kızılay, bu anlamlı günde herkesi kan bağış merkezlerine katkıda bulunmaya davet ediyor ve kan bağışında bulunarak tanımadıkları insanların hayatlarını kurtarmak isteyenleri teşvik ediyor. Kızılay'ın verilerine göre, kan bağışı konusundaki farkındalık özellikle gençler arasında yüksek. 19-25 yaş aralığında olan gençler, kan bağışının önemini daha fazla kavramış durumda. 2023 yılının ilk yarısında, Türk Kızılay'a ilk kez kan bağışlayanların sayısı 360 bini aşarken, düzenli bağışçı sayısı da 822 binin üzerine çıktı.

Kan bağışı, sadece hastaların hayatını kurtarmakla kalmıyor, aynı zamanda kök hücre bağışlarını da içeriyor. Kök hücre bağışları da her geçen gün artıyor ve aktif kök hücre adayı sayısı 980 bine yaklaşıyor. Türk Kızılay'ın verilerine göre, en fazla kök hücre bağış adayı Ege, Orta Akdeniz ve Güney Marmara bölgelerinde kaydediliyor.

Türk Kızılay, kan bağışını kolaylaştırmak için Türk Kızılay Mobil Kan Bağışı uygulamasını geliştirdi. Bu uygulama sayesinde, vatandaşlar kan bağışı noktalarının adreslerini ve çalışma saatlerini öğrenebiliyor ve randevu oluşturarak kan bağışında bulunabiliyorlar.

Dünya Kan Bağışçıları Günü, A-B-O kan grubu sistemini bulan Karl Landsteiner'in doğum günü olan 14 Haziran'da kutlanıyor. Bu özel gün, gönüllü kan bağışçılarına teşekkür etmek ve kan bağışının önemini vurgulamak için bir fırsat sunuyor. Kanın acil değil, sürekli bir ihtiyaç olduğunu unutmamak önemlidir.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER