© Baykuş Haber

Dünya Meteoroloji Örgütü: ”Libyadaki selde can kayıplarının çoğu önlenebilirdi”

DÜNYA METEOROLOJİ ÖRGÜTÜ (WMO) GENEL SEKRETERİ PETTERİ TAALAS, LİBYA’DAKİ SEL FELAKETİNE YÖNELİK, “NORMAL ÇALIŞAN BİR METEOROLOJİ SERVİSİ OLSAYDI UYARI VEREBİLİRLERDİ. ACİL DURUM YÖNETİMİ YETKİLİLERİ İNSANLARIN TAHLİYESİNİ GERÇEKLEŞTİREBİLİRDİ VE CAN KAYIPLARININ ÇOĞUNU ÖNLEYEBİLİRDİK. ERKEN UYARI SİSTEMLERİ MEVCUT OLMADIĞINDAN TAHLİYE YAPILMADI. EĞER TAHLİYELER YAPILMIŞ OLSAYDI CAN KAYBI ÇOK DAHA DÜŞÜK OLACAKTI” DEDİ.

Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) Genel Sekreteri Petteri Taalas, Libya'daki sel felaketi üzerine yaptığı açıklamada, sel felaketinin önlenememesinin temel nedeninin "normal şekilde çalışmayan bir meteoroloji servisi" ve "erken uyarı sistemlerinin mevcut olmaması" olduğunu ifade etti. Taalas, bu tür olaylarda erken uyarıların hayati önem taşıdığını vurgulayarak, uygun önlemler alınıp insanların tahliye edilmesi durumunda can kayıplarının önüne geçilebileceğini belirtti.

Libya'daki sel felaketinin ardından yaşanan zorlukların yönetimin düzgün çalışmamasından kaynaklandığını ifade eden Taalas, "Normal çalışan bir meteoroloji servisi olsaydı uyarı verebilirlerdi. Acil durum yönetimi yetkilileri insanların tahliyesini gerçekleştirebilirdi ve can kayıplarının çoğunu önleyebilirdik. Su baskını olayları yaşandı. Erken uyarı sistemleri mevcut olmadığından tahliye yapılmadı. Eğer tahliyeler yapılmış olsaydı can kaybı çok daha düşük olacaktı" dedi.

WMO'nun daha önce Libya'daki meteoroloji sisteminde reform yapılmasına yardımcı olmak için çalışmalar yaptığını ancak güvenlik tehditleri nedeniyle bu çalışmaların sekteye uğradığını belirten Taalas, ülkenin güvenlik durumunun kötü olduğunu ve durumu iyileştirmenin zor olduğunu ifade etti.

Libya'nın doğusunu vuran sel felaketinde binlerce kişi hayatını kaybederken, on binlerce kişi kayboldu. Ülke, doğu ve batı olmak üzere ikiye bölünmüş durumda ve bu durum doğal afetlere hızlı ve koordineli bir şekilde müdahale edilmesini zorlaştırıyor. Libya'daki bu tür olayların önlenmesi ve etkilerinin azaltılması için acil önlemlerin alınması gerektiği vurgulanıyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER