© Baykuş Haber

Dünyanın en kaliteli fındığının üretildiği Giresunda kemençe eşliğinde çay hasat şenliği yapıldı

DÜNYANIN EN KALİTELİ FINDIĞININ ÜRETİLDİĞİ GİRESUN'DA KEMENÇE VE HORON EŞLİĞİNDE ÇAY HASADI YAPILDI

Giresun'un Eynesil ilçesine bağlı Ören beldesinde, özel bir çay firması tarafından düzenlenen etkinlikte, kemençe ve horon eşliğinde çay hasadı gerçekleştirildi.

Türkiye'nin en kaliteli fındığına ev sahipliği yapan Giresun'un Eynesil, Görele, Tirebolu, Çanakçı ve Güce ilçelerinde yaklaşık 15 bin üretici, yıllık 40 bin ton civarında çay üretimi gerçekleştiriyor. Çay hasadı kemençe ve horonlarla coşkuyla başladı. Yöresel kıyafetlerle çay tarlasına giren kadınlar, kemençe eşliğinde çay topladılar.

Etkinliğe katılan Giresun Vali Yardımcısı Davut Sinanoğlu, hasat döneminin verimli ve sorunsuz geçmesini diledi. Sinanoğlu, "Hasat dönemi, hem istihdam hem de bölge ekonomisi için büyük öneme sahip. Giresun'un doğusundaki ilçelerde çay tarımı, istihdamı artırarak göçü engelliyor" dedi.

Eynesil Belediye Başkanı Ahmet Latif Karadeniz, çay üretiminin ilçenin ekonomisine büyük katkı sağladığını vurguladı. Çay sayesinde göçün önüne geçildiğini belirten Karadeniz, çay hasadının mayıs sonunda başladığını ve haziran sonuna kadar devam ettiğini söyledi.

Özel bir çay fabrikasının Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Kara, Giresun'da yaklaşık 12 üretim tesisi ve 15 bin üretici olduğunu, yılda 40 bin ton yaş çay üretildiğini ifade etti. Bu üretimin büyük bir kısmının ÇAYKUR'da işlendiğini kaydeden Kara, çay sektörünün bölgeye önemli bir katkı sağladığını belirtti.

Katılımcılar, çay hasadının yağmur veya güneş demeden devam ettiğini ve bu süreçte zorluklar yaşadıklarını dile getirirken, bu etkinliğin çay üreticileri arasında bir dayanışma ve coşku kaynağı olduğunu ifade ettiler.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER