Dünyanın en yetkin bilim insanlarının yer aldığı UMTİK, Atılım Üniversitesinde başladı
EğitimATILIM ÜNİVERSİTESİ'NDE, BU YIL 20'NCİSİ DÜZENLENEN VE MAKİNE TASARIMI VE İMALAT ALANINDA DÜNYANIN EN YETKİN BİLİM İNSANLARININ YER ALDIĞI ULUSLARARASI MAKİNE TASARIM VE İMALAT KONGRESİ'NİN (UMTİK) İLK GÜNÜ GERÇEKLEŞTİRİLDİ.
Atılım Üniversitesi’nde, bu yıl 20’ncisi düzenlenen ve makine tasarımı ve imalat alanında dünyanın en yetkin bilim insanlarının yer aldığı Uluslararası Makine Tasarım ve İmalat Kongresi’nin (UMTİK) ilk günü gerçekleştirildi.
İlk günün oturumları Prof. Dr. Metin Akkök’ün anısına ithaf edilen Kongre’ye Japonya, Kanada, Birleşik Krallık, Amerika, Çin gibi birçok ülkeden bilim insanları katıldı. Kongrenin bu yılki onursal konuşmacısı 2024 Haziran ayında Officer of the Order of Canada ünvanına layık görülen, British Columbia Üniversitesinden Prof. Dr. Yusuf Altıntaş. UMTİK’te Manchester Üniversitesinden Prof. Dr. Charlie C.L.Wang, Waseda Üniversitesinden Profesör Tomoyuki Miyashita, Koç Üniversitesinden Prof. Dr. İsmail Lazoğlu, Sabancı Üniversitesinden Bahattin Koç, ASHRAE TC 7.4 ’Sürdürülebilir Binalar İçin Ekserji’ Komite Başkanı Prof. Dr. Birol Kılkış, ODTÜ Emeritus Profesörlerinden Prof. Dr. H. Nevzat Özgüven, TUBİTAK UME’DEN Doç. Dr. Tanfer Yandayan konuşmacılar arasında yer aldı.
Kongre’de ayrıca Roketsan Akademi ve Savunma Sanayii Akademide TRIZ eğitimi veren Burak Can Çiçek tarafından, sınırlı sayıda katılımcıyla TRIZ paneli gerçekleştirilecek. UMTİK’de tasarım ve imalatta klasik yöntemlerden yapay zeka kullanımlarına, uzay ve havacılık mühendisliği tasarım ve simülasyonundan, akıllı sistemlere kadar birçok konu ele alınacak.
"’Bunu bir kongreyle taçlandırmamız gerekir’ dedik ve UMTİK fikri doğdu"
Türkiye’nin makine mühendisliği alanındaki tarihsel gelişimine önemli katkılar sağlayan Atılım Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sadık Engin Kılıç, kongrenin kuruluş amacından bahsederek şunları söyledi:
"Biz akademisyen olarak edindiğimiz bilgi birikimini sanayiye nasıl aktarabiliriz diye düşünüyorduk. 1982 yılında ’Bu kadar bilgiyi biriktirdik ve sanayiye de aktarabilecek seviyeye geldik. Bunu bir kongreyle taçlandırmamız gerekir’ dedik ve UMTİK fikri doğdu. Türkiye’nin savunma sanayiindeki ilerleyişi, dışarıdan devamlı mercek altında ve bir tehdit altındayız. Büyük devletler, ’Bu tezgahları kullanmanıza müsaade etmeyebiliriz’ diyor. O zaman kendi CNC kontrol ünitemizi geliştirmemiz gerekiyordu. MİLTEKSAN firması bu konuda önemli adımlar attı ve 3 eksenli kontrol sistemini başardı."
UMTİK-2024 Kongresi, sanayi temsilcilerinin, akademisyenlerin ve öğrencilerin yoğun katılımıyla gerçekleşecek. Kılıç, öğrenciler için özel bir gün düzenlediklerini belirterek, "Bu kongrede, öğrencilerimizin de araştırma yapmaları ve bu araştırma sonuçlarını sunmaları bizim için çok önemli. Dördüncü günü tamamen öğrencilerimize ücretsiz olarak açıyoruz" ifadelerini kullandı.
Kongrede sunulan bildiriler hem akademik hem de sanayi dünyası için önemli referanslar oluşturacak. Katılımcılar, etkinlik süresince yeni teknolojileri tanıma ve bu teknolojilerin Türkiye’deki uygulama alanlarını keşfetme fırsatı bulacak. Kongre, 14-17 Ağustos tarihleri arasında Atılım Üniversitesi’nde düzenlenecek.
İlginizi Çekebilir