© Baykuş Haber

Elazığ’da ters lale türü keşfedildi

Hande NAYMAN/İZMİR, (DHA)- EGE Üniversitesi, Harran Üniversitesi ve Aksaray Üniversitesi’nden bilim insanları, Elazığ’ın Karakoçan ilçesinde, ters lale türüne ait yeni bir bitki keşfetti. Literatüre kazandırılan ve bilimsel ismi ’Fritillaria karakocanensis’ olan bitkiye, ’Karakoçan lalesi’ adı verildi.

Ege Üniversitesi, Harran Üniversitesi ve Aksaray Üniversitesi'nden bilim insanları, Elazığ'ın Karakoçan ilçesinde yeni bir bitki türü keşfetti. Bu yeni türe 'Karakoçan lalesi' adı verildi ve bilimsel ismi 'Fritillaria karakocanensis' olarak kayıtlara geçti.

Şanlıurfa Harran Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı yüksek lisans öğrencisi Veysel Sonay, saha çalışmaları sırasında Karakoçan ilçesinin Sarıcan beldesinde farklı bir çiçek türüne rastladı. Bu keşif sonucunda, bitkinin yeni bir ters lale türü olabileceği düşünüldü ve bu bilgi bir bitki tutkunlarının sosyal medya grubunda paylaşıldı. Daha sonra, Ege Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Yıldırım bu bitkiyi incelemeye aldı ve Türkiye'de ters lale uzmanı olan Aksaray Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehtap Tekşen'e danışarak bilimsel çalışma başlatıldı. Çalışmada, Doç. Dr. Mehmet Maruf Balos ve Prof. Dr. Hasan Akan da yer aldı.

Üç üniversitenin akademisyenleri, bitki üzerine detaylı araştırmalar yaptıktan sonra Karakoçan'ın Sarıcan beldesinde keşfedilen bu ters lalenin yeni bir tür olduğu sonucuna vardı. Yapılan çalışmanın sonuçları, Finlandiya merkezli 'Nordic Journal Of Botany' dergisinde Haziran 2023 tarihinde yayınlandı.

Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Botanik Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Yıldırım, Türkiye'nin ters laleler açısından önemli bir konumda olduğunu belirtti. Ülkede 170 civarında ters lale türünün bulunduğunu ve bu türlerin dünyadaki en fazla Türkiye'de görüldüğünü açıkladı. Yıldırım, bu yeni türün özellikle erken baharda görüldüğünü ve süs bitkisi potansiyeli taşıdığını vurguladı.

'Karakoçan lalesi', kahverengi-kırmızımsı bir doku üzerine sarı renkli tepelere sahip olması ve ters lale şekline benzer bir görüntü sergilemesiyle dikkat çekiyor. Bu bitki, ince ve uzun yapraklara sahip olup 25-30 santimetre uzunluğa kadar büyüyebiliyor. Ayrıca, bu tür bitkiler yurtdışında oldukça ilgi çeken bitkiler arasında bulunuyor ve dikkatli bir şekilde korunmaları gerekiyor. Türkiye'nin, ters lalelerin çeşitliliği açısından dünyada öne çıkan bir ülke olduğuna dikkat çekiliyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER