© Baykuş Haber

Elektronik cihazlarda ısınma problemi ortadan kalkıyor

ELEKTRONİK ALETLERDE OLUŞAN AŞIRI ISINMA PROBLEMİ 'ISI ALICILAR' SAYESİNDE ORTADAN KALKACAK.

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Burak Markal liderliğinde yürütülen TÜBİTAK 1001 projesi, elektronik cihazlardaki aşırı ısınma sorununu çözmeyi hedefliyor. Günümüzde savunma sanayisi, tıp, ve bilgisayar teknolojileri gibi birçok alanda gelişmiş elektronik sistemlerin kullanıldığını belirten Doç. Dr. Markal, bu sistemlerin mikro işlemciler içerdiğini ve mikro işlemcilerin fonksiyonelliklerinin artmasıyla birlikte aşırı ısınma sorunlarının ortaya çıktığını açıkladı.

Markal, proje kapsamında geliştirdikleri "Kademeli Genişleyen Akış Kesitine Sahip Mikro Pim Tipi Kanatçıklı Isı Alıcılar" sayesinde mikro kanallarda kaynamalı akışın daha etkin bir şekilde kullanılabileceğini ifade etti. Bu teknikle elde ettikleri sonuçların, ısı performansında yüzde 800'ün üzerinde bir iyileşme sağladığını belirtti.

Elektronik sistemlerdeki aşırı ısınma sorununun çözümüne yönelik geliştirdikleri bu yöntemin, elektronik cihazların verimliliğini artırmak ve aşırı ısınma nedeniyle oluşabilecek hasarları önlemek için önemli bir adım olduğunu vurgulayan Markal, projenin elektronik endüstrisi için büyük bir potansiyele sahip olduğunu söyledi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER