© Baykuş Haber

Elma üreticilerinin başı ‘kara leke ile dertte

DENİZLİ’NİN ÇİVRİL İLÇESİNDE ZİRAAT ODASI BAŞKANI MEHMET ÖZKUL, HAZİRAN AYINDA MEYDANA GELEN AŞIRI YAĞIŞLARIN ORTAYA ÇIKARTTIĞI NEME BAĞLI OLARAK BU YIL ELMALARDA ‘KARA LEKE’ HASTALIĞININ GÖRÜLDÜĞÜNÜ SÖYLEDİ

Denizli'nin ünlü elma üretim bölgesi Çivril'de bu yıl yaşanan aşırı yağışlar sonucu ortaya çıkan 'Kara Leke' hastalığının üreticilere büyük zarar verdiği bildirildi. Haziran ayında meydana gelen yoğun yağışlar nedeniyle elmalarda görülen bu hastalığın neme bağlı olduğu belirtiliyor. Ziraat Odası Başkanı Mehmet Özkul, Çivril'de her yıl ortalama 185 bin ile 225 bin ton arasında elma üretildiğini ancak bu yıl hastalık nedeniyle temiz elma rekoltesinin yarı yarıya azaldığını söyledi. Özkul, hastalığın kontrol altına alınmasına rağmen hedeflerinin 100-125 bin ton civarında temiz elma üretimi olduğunu ifade etti.

Çivril'deki elma üreticileri, yağışlar nedeniyle elma bahçelerinde nemin kaybolmaması sonucu 'Kara Leke' hastalığından kurtulamadıklarını dile getiriyorlar. Bu yıl hastalığın etkisiyle temiz elma rekoltesinin düşmesi nedeniyle çoğu elmanın meyve suyu fabrikalarına gideceği belirtiliyor. Elma üreticileri, meyve suyu fiyatlarının en az 5 TL olmasını istiyorlar. Hastalık nedeniyle meyve suyu olarak ayrılan elmaların 3 TL'den satıldığını belirten üreticiler, fiyatın yükseltilmesi gerektiğini vurguluyorlar.

Çivril'de elma hasadının eylül ayı sonlarına doğru başlayacağı ve ekim ayı sonuna kadar devam edeceği ifade ediliyor. Kara Leke hastalığı nedeniyle elma üreticilerinin bu yıl aralama çalışması yapmadığı ve elmanın büyük bir kısmının meyve suyu olarak pazarlanacağı ifade ediliyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER